Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Billeder fra 70'erne


Beskrivelse


Periodeantologi med faktafsnit om hvad der skete i 1970'erne samt opgaver.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. nov. 2003

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 27. nov. 2003

Denne 2. udgave af Billeder fra 70'erne indeholder 9 noveller af noget blandet kvalitet - heraf er Kaalø: "Kære Ole" med i stedet for Brüel: "Ringe i vandet" - og 15 digte / sange - heraf "Sangen om Larsen" til direkte sammenligning og 9 andre digte, alle af Marianne Larsen, alle nye i forhold til 1. udg. Teksterne er alle med til at give et billede af årtiet. De fleste billeder, som er før hver tekst, er udskiftet med andre, uden de nødvendigvis tilfører indholdet ekstra dimensioner i forhold til 1. udgave. Kun opgaveforslagene til de nye tekster peger mere i retningen af nutidig dansk-metodik, mens enkelte opgaveformuleringer til gentagne tekster er omformuleret - resten er identiske. Typografien ved arbejdsforslagene er større og mere læsevenlige. Afsnittet "Om 70'erne" er stort set identisk - "Hvad skete der i 70'erne" er identisk - dog med større typografi. Forslag til tværfagligt samarbejde er nyskrevet. Litteraturlisten er ajourført og flyttet bagest i samlingen. Der er tilføjet en filmliste, og "Præsentation af forfatterne" fra 1. udg. er ændret til "Tekstoplysninger". Derfor må det bero på et skøn, om man vil erstatte 1. udg. (81/32) med denne. Anvendelse: periodelæsning om 70'erne i 8.-10. kl. i dansk.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Bystrup (børn)

d. 18. dec. 2018

3. bind i serien Billeder fra 50'erne, 60'erne og 70'erne er bygget op som de 2 foregående og har samme formål, nemlig at være undervisningsmateriale for de 16-19 årige. Der er især tænkt påtværfagligt samarbejde mellem fagene dansk/samtidshistorie. De skønlitterære bidrag har hovedvægten: 10 korte fortællinger, 3 sange og 1 digt. Sort/hvide fotos (fortrinsvis pressefotos)supplerer/udbygger hvert indlæg. 70ernes generelle udviklingslinjer ridses løseligt op af redaktøren. Hertil kommer i oversigtsform et udvalg af de politiske, økonomiske og kulturelle begivenheder,der fandt sted i 70'erne. Endelig er der korte forfatterbiografier og en mindre litteraturliste. Der er opgaver efter hvert indlæg og tværgående/faglige opgaver til slut. - Alt i alt et spændendeforsøg på at give tidstypiske "billeder" af en tid, der ligger meget tæt på - også selvom det aldrig bliver til andet end sporadiske ansatser. De korte prosatekster - som alle er nyskrevne tilantologien - er primært oplæg tildiskussion af bl.a. kønsroller, arbejdsløshed, Christiania. - Men på trods af det undervisningsmæssige præg bør bogen findes på ungdomshylden. En enkelt lapsus:Bjarne Reuter er født i 1950 og ikke 1959.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Arne Holst (skole)

d. 18. dec. 2018

Antologien består af 12 tekster, hvoraf C. V. Jørgensen: "Senior & Søn", Sebastian: "Hvis du tror, du er noget" og Kim Larsen: "Blip-båt" har været udgivet på lp, og Jens Louis P.s: "Larsen71" - er fra "Blækspruttens Visebog". Resten er nyudgivelser af Kristen Bjørnkjær, Michaela Brüel, Bent Haller, Eske Holm, Jytte Lyngbirk, Maria Marcus, John Nehm, Bjarne Reuter, CharlotteStrandgaard og Vibeke Willumsen. Alle noveller om 70-ernes krisesamfund med undtagelse af C. Strandgaards digt: "I anledning af børneåret 1979". Bogen indeholder et selvstændigt afsnit om 70-ernemed en række data om lønudvikling, urbanisering og kulturmønstret. Endvidere en grundig litteraturliste, en omfattende oversigt over 70-ernes begivenheder i kronologisk rækkefølge, forslag tilopgaver, præsentation af forfatterne og billedfortegnelse. Efter hver enkelt tekst er der forslag til opgaver. Helheden er et særdeles vedkommende, kaleidoskopisk billede af et årti i krise med enindtrængende tone og et emnevalg,som de unge kan identificere sig med. I forordet er det fremhævet, at antologien kan anvendes i tværfaglig sammenhæng, og denne påstand indfries til fulde. Bogener et fint arbejdsredskab til både danskfaget og samtidsorientering. Som undervisningsmiddel er materialet gennemarbejdet og repræsenterer en fornyelse. Klassesæt til folkeskolens ældste trin.


Læsepædagogen

Årg. 52, nr. 4 (2004)

af

af

Birthe Frederiksen

Årg. 52, nr. 4 (2004)


Efterskolen

Årg. 36, nr. 15 (2004)

af

af

Henrik Thorsen

Årg. 36, nr. 15 (2004)


Lands-avisen Aktuelt

d. 11. dec. 1980

af

af

Steffen Larsen

d. 11. dec. 1980


Folkeskolen

årg 98, nr 12 (1981)

af

af

Jytte Svendsen

årg 98, nr 12 (1981)