Bøger / faglitteratur

Billedkunstens nye ABC


Beskrivelse


Gennemgang af den vestlige verdens kunsthistorie fra stenalderens billedkunst til samtidskunsten, suppleret med kapitler om kunstteori, æstetik og analyse m.m.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. feb. 2020

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 25. feb. 2020

I denne meget kompakte udgivelse gennemgås hele den vestlige kunsthistorie fra stenalderen og frem, og desuden introduceres læseren til billedanalyse og meget, meget andet. Til dem med interesse i en hurtig gennemgang af både kunsthistorien og billedanalyse.

På 209 sider gennemgår forfatter Sven Perdrup hele den vestlige kunsthistorie. Lige fra den helt primitive stenalderkunst over romantikken og videre til samtidskunsten. Derefter følger afsnit om billedkunstens grundelementer, billedanalyse, kunstnerens personlighed, sanserne, kunstens effekt på sjælelivet og flere andre afsnit. Udover de kompakte tekstbidder er der et omfattende billedmateriale.

Sjældent har jeg set så meget stof præsenteret på så lidt plads. 36 afsnit med et utal af underafsnit og en indholdsfortegnelse med mere end 100 punkter. På den ene side bliver det noget overfladisk (der kunne skrives hele bøger om de fleste af de enkelte afsnit), men på anden side er det også et ganske ambitiøst projekt forfatteren har kastet sig over. Flere steder vil forfatteren lidt for meget, eksempelvis mudrer afsnittene om forfalskninger og investering i kunst, og det gør at det samlede indtryk kan fremstå lidt rodet og overvældende. Bogen kan dog sagtens bruges som en hurtig introduktion til et kolossalt emne og er skrevet i et letforståeligt sprog.

I forhold til kunsthistorien er et af de bedste værker stadig Gombrichs Kunstens historie.


Billedpædagogisk tidsskrift

2020, nr. 3

af

af

Ulla Brun Fog

2020, nr. 3