Bøger / faglitteratur / disputatser

Biosemiotik : en afhandling om livets tegn og tegnenes liv


Beskrivelse


”Hvordan kan der være noget så mærkeligt som mennesker i verden? Det er det spørgsmål, der motiverer mig”. Jesper Hoffmeyer fortæller om baggrunden for sin nys forsvarede disputats ’Biosemiotik. En afhandling om livets tegn og tegnenes liv’. I afhandlingen afviser han den klassiske naturvidenskabelige ide om, at man kan beskrive naturen udtømmende ved hjælp af rene naturlove. Ifølge Jesper Hoffmeyer er der nemlig et problem med mennesket. De gængse naturlove leverer ikke en forklaring på, hvordan det åndelige eller subjektive er opstået i evolutionen. Og så er vi ved selve bogens kerne.
”Den klassiske opfattelse af livets opståen fokuserer på ren kemi. Men jeg mener, at livets opståen primært er et spørgsmål om, hvordan der opstår en asymmetri imellem inde og ude i cellen. Det mest fantastiske ved livet er jo ikke kemien, men at det, der er inden for cellevæggen, interesserer sig for det, der er uden for cellevæggen. Hvordan kan det være, at der i livssfæren er en interesse for noget, som ikke er én selv? En sten interesserer sig jo ikke for noget, der er uden for den selv.” ”Når en bakterie befinder sig i en næringsgradient, så ’svømmer’ den hen, hvor der er mest næring, og det er en meget besynderlig ting, set fra et kemisk synspunkt. For hvorfor gør den det? Hvordan kan den foretage et valg? Bakterierne har altså noget, de foretrækker. Og denne foretrækken af noget frem for noget andet indebærer et ikke-Newtonsk element i verden – tyngdekraften foretrækker jo ikke noget. Den er der bare. Men bakterien kan vælge.”.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. maj 2005

af

af

Martin Hjelmborg

d. 25. maj 2005

Bogen her er Hoffmeyers doktordisputats og er kronen på værket fra hans mere end tyve års virke. Gennem sit kolossale kendskab til både biologien, biokemien og evolutionslæren viser han, hvorledes processerne i alle de biologiske systemer, fra hele økosfæren ned til den enkelte flercellede organisme, ikke er tilfældige. Fra under celleniveau til væsener som os er vi i stand til at tyde de rigtige tegn, både for egen overlevelse, men også på en måde, der tilgodeser den hele organisme. (Mennesket er en cellekoloni med flere milliarder specialiserede celler). Der må ifølge forfatteren søges efter en slags styrende årsag til at denne yderst komplekse verden kan danne fungerende enheder. Men dette strider mod århundreders videnskabelig (newtonsk) tradition for at: een årsag klokken dit medfører een virkning klokken dat. Alt dette gør bogen yderst kontroversiel i et traditionelt videnskabeligt miljø. Sproget er selvfølgeligt krævende med mange fagudtryk og bogen henvender sig primært til fagfæller, men selve emnet er så spændende, at interesserede i en videnskabeligt begrundet, alternativ biologisk og kulturel beskrivelse af mennesket vil læse bogen. Indhold, forord, efterskrift om bio-semiotikkens historie, resume på engelsk, fyldig litt.liste, helt overvejende på engelsk.


Semikolon

Årg. 6, nr. 12 (2006)

af

af

Dennis Nørmark

Årg. 6, nr. 12 (2006)


Politiken

d. 11. juni 2005

af

af

Per Aage Brandt

d. 11. juni 2005


Kritik

Årg. 38, nr. 180 (2006)

af

af

Peer F. Bundgård

Årg. 38, nr. 180 (2006)


Slagmark

Nr. 47 (2006)

af

af

Lars Andreassen

Nr. 47 (2006)