Bøger / skønlitteratur til børn / fantastiske fortællinger

Bogen der havde et hul


Beskrivelse


En nysgerrig musefamilie opdager, at et hul i bogen fører ind i den eventyrlige, virkelige verden. Men her lurer faren i skikkelse af en kat, der sniger sig ind i musenes verden.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. dec. 2002

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 23. dec. 2002

Bogens billedfortælling er en underfundig og raffineret historie om at fortælle - og tegne - virkeligheder frem. På det umiddelbare plan er det en sød, lille historie om en musefamilies genvordigheder med en kat. Men et tommestort hul boret gennem alle bogens sider i øverste hjørne gør en forskel! Hullet udnyttes som et konkret element i den fiktive museverden til at skabe forskellige lag af fiktion så det er til at blive helt svendågemadsensk i hovedet af. Først kravler musedrengen Julius gennem hullet ud af bogen og ind i "Den anden verden" og kommer tilbage med en "rigtig" rose, der ikke dufter af papir og tryksværte. Og så går det ellers derudaf. I "Den anden verden" - hvor musene bliver "rigtige" mus uden tøj på - lurer en kat. Helt vildt bliver det, da katten tegner en kat, som musene prøver at viske ud inden stregtegningskatten selv tegner en hel hær af killinger. Historien er bedst til oplæsning inden skolealderen, hvor den er umiddelbart spændende uden dybsindige filosofiske udredninger. Den fyldige tekst er sat med ret store typer og varieret fortalt med musedialoger afvekslende med lune, voksne forklaringer. Farvebillederne er i en gammelagtig, naturalistisk stil med mindelser til Beatrix Potter.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. dec. 2002

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 23. dec. 2002

En kortfattet historie i 6 små kapitler til oplæsning fra ca. 5 år Teksten er knap og ledsaget af mange illustrationer, trykt på tykt papir og med gennemhullede sider. De talrige tegninger i douce farver viser en sød, antropomorf, gammeldags klædt musefamilie i traditionel stil. Der er ikke så meget kød på historien, som ud over det sædvanlige katten-efter-musen tema opererer med to verdener, og her kniber det lidt med logikken inden for bogens univers. F.eks. fører hullet, der er forbindelsesleddet mellem de to verdener, nogle gange ind i musefamiliens dagligstue og andre gange ind i musebedsteforældrenes tegning. Musefamilien lever i en bogs fiktive verden, som de selv med pensel og farver kan brodere videre på. Deres forskellige musepersonligheder følger et gammeldags kønsrollemønster med en bekymret, omsorgsfuld og forsigtig musemor, en dristig, foretagsom og eventyrlysten musedreng o.s.v. Hullet i deres spisestue fører ind i den virkelige verden, og hertil valfarter musene og finder både oplevelser og moderat spænding i skikkelse af en kat, der i tegnet form invaderer musenes verden og stiller deres opfindsomhed på en hård prøve.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 10 (2003)

af

af

Jens Raahauge

Årg. 120, nr. 10 (2003)



Informationer og udgaver