Detaljerig beskrivelse af den nordfynske herregård Østrupgård og det store inddæmmede areal kaldet Fjordmarken. I dag kendes stedet under navnet Østruplund, der fungerer som en institution under regionen. For lokalhistorikere, naturinteresserede og turister på Nordfyn.
1818 gennemførte ejeren Elias Møller en inddæmning af en del af Egense Fjord. Arealet kendes i dag som Fjordmarken. Han fik også sit gods gjort til det stamhus, som bogens titel nævner. Man kan følge Møllers og senere ejeres arbejde med godset, og deres livs- og slægtshistorier, alt sammen med referencer ud til egnens andre godser og til tidernes forhold. I et kapitel beskrives det musikalske liv, som i mange år forgik på slottet. Et andet kapitel behandler stedets vilde flora. Noter supplerer hovedteksten, og der er en lang liste over litteratur og arkivalie-kilder. Illustreret med mange gamle og nye fotos, landkort, tegninger og malerier.
En stor samling oplysninger og fotografier, som hidtil ikke har været trykt om Østrupgård og den store afvanding.
Gården findes i mindre omfang beskrevet i flere ældre samleværker om danske slotte og herregårde. Senest er den kort beskrevet i Danske herregårdeInddæmningerne ved Odense FjordFolk & fortællinger fra det tabte land. Bind 2 : Øerne. Udtørringen af Egense Fjord er grundigt beskrevet i Inddæmningerne ved Odense Fjord og i Folk & fortællinger fra det tabte land. Bind 2. Den nye bog rummer mange nye detaljerGården findes i mindre omfang beskrevet i flere ældre samleværker om danske slotte og herregårde. Senest er den kort beskrevet i Danske herregårde. Udtørringen af Egense Fjord er grundigt beskrevet i og i Folk & fortællinger fra det tabte land. Bind 2. Den nye bog rummer mange nye detaljerGården findes i mindre omfang beskrevet i flere ældre samleværker om danske slotte og herregårde. Senest er den kort beskrevet i Danske herregårde. Udtørringen af Egense Fjord er grundigt beskrevet i Inddæmningerne ved Odense Fjord og i Folk & fortællinger fra det tabte land. Bind 2. Den nye bog rummer mange nye detaljer.