Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Bopladsens hemmelighed


Beskrivelse


Baseret på et 7000 år gammelt gravfund i Vedbæk 1975 fortælles om det fredelige liv på en boplads i Nordsjælland. Indtil en ung familie og et af deres børn får en voldsom død. Bagest et kort historisk fakta-afsnit.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Larsen (børn)

d. 18. dec. 2018

Ulv på 18 år lever en sorgløs tilværelse i et velfungerende stenaldersamfund for 7000 år siden ved den nordsjællandske øresundskyst. Han og en kammerat foretager en dag en vovelig rotur overØresund i Ulvs selvfremstillede ege. Her møder de et stenalderfolk, som har lutter modgang og derfor vil ofre en ung, smuk kvinde, Svane, til guderne. Ulv redder hende med tilbage til Sjælland,gifter sig med hende og sætter børn i verden. De lever godt indtil to mænd fra Svanes svenske stamme dukker op og dræber både Svane, Ulv og deres spædbarn. Historien er dramatisk og fungerer godt.Den debuterende forfatters baggrundsviden er utvivlsomt i orden. Sit stof har han hentet, fortælles i et efterord, fra et arkæologisk fund i Vedbæk af tre sæt menneskeknogler, som bevisligt erblevet udsat for en forbrydelse. Dette danske stenaldersamfund er noget idylliseret. Netop derfor vil de 12-16 årige sandsynligvis indfanges af denne fremstilling af en meget solbeskinnet, primitivog hjertevarm kollektivsamlivsform. Men nu er der unægtelig trængsel på hylderne med gode, nye historiske børne- og ungdomsbøger. Farveomslaget rummer dramatik og er pænt udført.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

Bopladsens hemmelighed henter sit stof fra jægerstenalderen - d.v.s. for 7000 år siden - Vedbækkulturen og de store gravfund. Gravenes hemmelighed har fået liv i denne debutroman, som kommergodt med et langt stykke af vejen. Hovedpersonen Ulv henter sin kone i Sverige, hvor hun skulle have været ofret til frugtbarhedsguden. Hjemme igen hører vi om det daglive liv på bopladsen, hvoralt tilsyneladende ånder fred og idyl. De dramatiske begivenheder samler sig ikke mindst om hemmeligheden ved den svenske pige + et evt. hævnangreb. Trist er det, at man allerede efter de første 36sider kender svaret, her har forlaget været meget lidt smart m.h.t. bagsideteksten. Romanen rummer mange spændingsmomenter, men det kniber til tider med tempoet, d.v.s. der skal så meget med for atskabe den historiske baggrund, at personerne begynder at gå i ring. Sproget er i orden - dog til tider på vej over i trivialgenren. Bogens sidste sider handler om fundene ved Vedbæk i 1975 og omudgravningerne. Bogenstår sig sammen med de andre skønlitterære bøger, der henter sit stof i 91.151. Selvlæsning fra 11 år.


Jyllands-posten

d. 7. okt. 1985

af

af

Annelise Vestergaard

d. 7. okt. 1985