Bøger / faglitteratur

Borgerinddragelse : demokrati i øjenhøjde


Beskrivelse


Ideen med denne bog er at sætte fokus på en ressource, vi er tilbøjelige til at glemme i debatten om velfærdssamfundet: Os selv som borgere. Bogens formål er at bidrage til denne forvandling ved at inspirere kommuner og regioner til at inddrage borgerne og invitere dem indenfor i rollen som medborgere. Bogen rummer en række eksempler på, hvordan danske kommuner og regioner har bragt borgernes ressourcer i spil. Eksempler, der viser, at borgerne kan bidrage til bedre beslutninger, til at formulere nye politikker - og ikke mindst - som ildsjæle, der løfter lokalsamfundet med initiativer og frivillig arbejdskraft.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. dec. 2008

af

af

Knud Weile

d. 8. dec. 2008

En inspirationsbog og detaljeret vejledning i borgerdeltagelse, borgerinddragelse og praktisk nærdemokrati, der godt kan ende som pligtlæsning i de højere luftlag på landets rådhuse og regionshovedkvarterer.

Forfatteren gennemgår først de mest anvendte teorier og skoler, der ligger til grund for moderne forsøg med borgerinddragelse. Danske og udenlandske projekter beskrives grundigt, og der rundes af med argumenterne for mere borgerinddragelse på grund af øget central styring, større administrative enheder og fremmedgørelse i forhold til det politiske system.

Der findes en omfattende rapport- og tidsskriftlitteratur om nærdemokratiske projekter. Her præsenteres på ét sted teorier, opskrifter og praktiske erfaringer med borgerinddragelse, og bogens mange referencer henviser til supplerende læsning.

En krævende, detaljerig og praktisk betonet vejledning i moderne borgerinddragelse først og fremmest henvendt til beslutningstagere og planlæggere i det politiske og administrative system, men bogen kan også fungere som en inspirerende og informativ lærebog i praktisk nærdemokrati for græsrødder og lokale aktivister.


Danske kommuner

Årg. 40, nr. 1 (2009)

af

af

Tom Ekeroth

Årg. 40, nr. 1 (2009)