Bøger / skønlitteratur / roman

Bortført : krimi noir


Beskrivelse


Krimi. Tre forbrydere myrder en mand og stjæler en masse penge. Desuden bortfører de også en politimands datter som et led i deres flugtplan. Nu skal faderen og politimanden, Wes Malone, fange forbryderne uden at de myrder hans datter.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. feb. 2015

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 10. feb. 2015

"9 er tallet" er en klassisk puslespilskrimi mens "Bortført" er en hårdkogt noirthriller. Til læsere af klassiske detektivfortællinger og til læsere af spændingslitteratur mere generelt.

I "9 er tallet" (der er den sidste Ellery-roman, der udkom i 1971) skal Ellery opklare mordet på en rigmand. I "Bortført", hvor Ellery ikke er med, begår tre kriminelle indbrud, mord og de bortfører en politimands datter og så går jagten ellers i gang. Ellery Queen er et pseudonym for de to amerikanske fætre Manfred B. Lee og Frederic Dannay og samtidig er Ellery Queen navnet på en amatørdetektiv og krimiforfatter, som er den gennemgående karakter i fætrenes forfatterskab. Oversættelsen er Leif Tronholms fra førsteudgaverne fra henholdsvis 1972 og 1970.

De to bøger viser spændvidden i forfatterskabet: intelligent og humoristisk detektivarbejde i den ene bog og hårdkogt sprog og handling i den anden. Ellery Queen er en klassisk detektiv, samtidig med at han er en metakarakter, og han siger blandt andet til sin far, om sit arbejde som forfatter, følgende i "9 er tallet": "Ingen i forlagsverdenen ænser en kriminalforfatter, undtagen når man kan profitere af hans ringe frembringelser. Vi er litteraturens arbejdsmænd.".

I forhold til puslespilsgenren er det oplagt at læse historier om Miss Marple (Agatha Christie) og Peter Wimsey (Dorothy L. Sayers), og jeg vil anbefale Nic Pizzolattos Galveston som et eksempel på en moderne noirthriller.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Gyde Neergaard

d. 19. dec. 2018

Institutionen Ellery Queen holder 40-års jubilæum. Eksperter fremhæver, at firmaet altid har forstået at følge de skiftende moder inden for krimi-nalgenren og stadig er leveringsdygtigt i alt inden for branchen. Bortført er en slags politiroman, et kidnapperdrama med en menig politibetjent i hovedrollen. En gangsterbande stjæler en større pengesum på en fabrik i en lille amerikansk by og bortfører derefter politimandens 9-årige datter som gidsel. Historien er forrygende spændende og veldrejet - gad se den læser, som ikke iler igennem den. Når det gustne overlæg derefter melder sig, kan man jo godt se, at ingredienserne er de gode, gamle velprøvede, og at gangsterne mere fremtræder som karrikaturer end som mennesker. Alligevel er en traditionel krimi som denne efter min mening at foretrække for de let krukkede raffinementer, som firmaet tidligere har ekscelleret i. Bibliotekerne plejer vistnok ikke at føre Ellery Queen. men Bortført foreslås anskaffet, hvor man tør risikere, ateen Ellery Queen kan føre til efterspørgsel på resten af produktionen!!.