Peer Hultberg (1935-2007) høstede stor anerkendelse for sit forfatterskab, og hans selvbiografi og breve til moderen har selvfølgelig litterær bevågenhed. På grund af det stærke indhold omkring forældreopgøret vil begge bøger kunne læses bredt, og de hænger naturligt sammen.
"Hvor blev jeg dog svigtet af mine forældre i min barndom" er blot et af de stærke udsagn i selvbiografien om en glædesløs opvækst hos en landsdommerfamilie i Viborg. Vi følger P. Hultberg fra den tidlige barndom i Horsens, hvor han blev adopteret i 1937 og derefter hans traumatiske opvækst i Viborg, hvor ingen havde øje for hans depressive tilstand og sidst hans studieår i København, hvor homoseksualiteten træder frem. Brev er en række breve til moderen skrevet lige efter hendes død i 1990. De er både et regnskab med hende og et stykke sorgarbejde, fordi hun trods alt betød mest for ham. Selvbiografien er skrevet fra 1987-1990.
H. Nordbrandt har i Døden fra Lübeck, 2002 beskrevet sin opvækst, der resulterede i spiseforstyrrelser.
Bøgerne er et uafrysteligt, ufiltreret opgør med forfatterens forældre, men især med faderen, det stærkeste jeg nogensinde har læst i dansk litteratur. Undersøgende og analyserende fortæller han, hvordan det opleves som barn og ung aldrig at møde anerkendelse eller blive set. Det trak dybe spor i hans liv. Uforglemmelige velskrevne bøger, der vil stå i lang tid.