Forarmet og syg sender den svenske digter Edith Södergran breve til sin forfatterkollega Elmer Diktonius om udgivelsen af en forestående antologi. I brevene drøftes også kunstens væsen. Til læsere af baggrundsstof om modernismens nordiske lyrikere.
Edith Södergran (1892-1923), var en finlandsk-svensk lyriker der døde kun 31 år gammel af tuberkulose. Södergran var en af de mest fremtrædende forfattere inden for nordisk modernisme, og fik meget kritik for at have ophøjet kvinderollen i den litteratur hun skrev. En forfatter der dog bakkede op om Södergran var forfatteren Elmer Diktonius, og brevene i denne bog er stilet til ham. Brevene handler mest om Södergrans arbejde og oversættelser til en forestående antologi. Men brevene handler også om Södergrans syn på litteraturen og kunsten. Det er kun Södergrans breve der er i bogen, ikke Diktonius' svar. Bogen er oversat af Karsten Sand Iversen og indeholder en indledning og et udførligt noteapparat, hvor baggrund og indforståetheder forklares.
En interessant bog med mange skarpe betragtninger om kunstens væsen, der var langt forud for sin tid. Södergran er dog ikke særligt kendt i Danmark, så læserskaren til bogen er begrænset.
Södergrans forfatterskab passer fint sammen med hendes samtidige støtter Elmer Diktonius og Hagar Olsen. Hun har påvirket folk som Gunnar Ekelöf og Karin Boye.