Bøger / faglitteratur

By & kultur : aspekter af byer i Middelhavsområdet


Beskrivelse


Om klassiske bykulturer omkring Middelhavet fra 6000 f.kr. til år 1700.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. jan. 2015

af

af

Helle Winther Olsen

d. 13. jan. 2015

I årtusinder har mennesker boet i byer, og denne lille faglige antologi beretter om klassiske bykulturer omkring Middelhavet fra 6000 f.kr. til år 1700. Til historieopgaven i gymnasiet eller som interesselæsning.

Med hvilke formål og hvor længe har mennesker primært i de antikke kulturer sluttet sig sammen og boet i egentlige byer? Hvilke kilder har vi til at kunne danne os et overblik over bykulturerne og byernes struktur? Med vinkler fra de humanistiske fagområder - fx historie, religion, arkæologi, filologi og litteratur - stiller en række danske fagfolk skarpt på Middelhavsområdets kulturhistorie og de ældste bydannelser. Kilder som Det gamle Testamente, Vitruvius' "Om arkitektur" og antikkens skønlitteratur og filosofi anvendes som baggrund for analyser og beskrivelser fra eksempelvis Jerusalem, Mesopotamien, Milet, Lugdunum, Byzans, Rom og Athen. Antologien er gennemillustreret og i tidsskriftsformat.

Et indbydende layout danner rammen om de informerende og fagtætte artikler, som er både spændende og tilgængelige for alle interesserede. Forskning formidlet med tanke på læsernes behov - lidt som artikler i fx tidsskriftet Sfinx. Der er ingen litteraturhenvisninger.

Man kan finde afsnit om antikkens byer i fx Byplanlægningens historie, men ellers ikke umiddelbart noget sammenligneligt med tilsvarende synsvinkler.Informationer og udgaver