Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Canterville-spøgelset : fortællinger og eventyr


Beskrivelse


12 noveller samt digte.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. aug. 2004

af

af

Britta Liboriussen

d. 23. aug. 2004

Genudgivelse af bog i serien Sesams klassikere, fra 1988. Bogen har fået nyt, mere nutidigt omslag med et billede af slottet og spøgelset på forsiden og en fængende bagsidetekst. Ellers er teksten, der er bearbejdet af Arne Herløv Petersen den samme. Den originale fortælling udkom i 1891. Trods alderen lever historien stadig. Det er både sjovt og lidt uhyggeligt at læse fortællingen om det gode gamle familiespøgelse på slottet Canterville. Det traditionsbundne, aristokratiske spøgelse får det svært, da en moderne, uimponeret og efter spøgelsets mening helt ukultiveret amerikansk familie flytter ind. Det er ikke sjovt at blive talt til uden respekt, ja oven i købet drillet af de livlige tvillingebrødre. Til sidst bliver spøgelset heldigvis udfriet af sin forbandelse ved hjælp af den yngste datter på 15 år. Spøgelset får en respektabel grav, og alt ender lykkeligt. Fortællingen og sprogtonen er lidt gammeldags, men det passer jo bare fint til en spøgelseshistorie. Her er også masser af humor og ironi på et niveau, som børn kan forstå. Den gamle udgave er ved at være slidt op, så her er en mulighed for at få skiftet en god gammel klassiker ud. Forsiden og bagsideteksten virker mere appellerende end den gamle. For børn fra ca. 11 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lisbeth Clausen

d. 18. dec. 2018

Historien om Canterville-spøgelset er vel bekendt for de fleste. En amerikansk millionærfamilie køber et gammelt engelsk slot med et flere hundrede år gammelt familiespøgelse. Indtil nu er detaltid lykkedes for spøgelset at skabe skræk og rædsel om sig, men over for denne familie, som er praktisk og materialistisk indstillet, kommer det gang på gang til kort. Kun datteren ejer følelseog gennem hende lykkes det så spøgelset at blive udfriet fra sin evige vandren og komme til at hvile i fred. Arne Herløv Petersen har genfortalt og bearbejdet denne udgave, som er den første pådansk for børn. Spørgsmålet er blot, hvor meget denne lille historie vil sige nutidens børn. Jeg tror, at de fleste af de indbyggede pointer om den engelske og amerikanske kulturform vil fortabesig. Tilbage står så en del i sig selv sjove eller spændende episoder. I seriens sædvanlige udstyr og med et uhyggeligt, gyseligt spøgelse tegnet af Robert Viby på forsiden. Ca. 11 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Hans Pedersen (skole)

d. 18. dec. 2018

Forfatterens velkendte fortælling om spøgelset på slottet Canterville foreligger her i en sprudlende og let tilgængelig gendigtning. Canterville-spøgelsets besvær med den ny-indflyttedeamerikanske ambassadørfamilie, der ikke rigtig vil tage genfærdet alvorligt, vil sikkert være herlig læsning/oplæsning for de 11-14-årige, og for den sags skyld mange ældre læsere, der også kannyde de små Wilde'ske bemærkninger om diplomatiets og aristokratiets englændere og amerikanere i 1800-tallet. Man vil, med let strittende nakkehår, more sig over spøgelsets forsøg på at skræmmeslottets nye beboere, og vil føle med det gamle gespenst, da det endelig med hjælp fra pigen Virginia bliver løst fra sin forbandelse og efter 300 år som genfærd får sin begravelse - og fred. Bogener trykt med en læsevenlig åben typografi, hvor afstanden mellem bogstaver, ord og linier er tilpasset såvel bogstavstørrelse som ovennævnte læsergruppe. Forsiden viser et fortvivlet spøgelse påsin vandring gennem det gamleslot.