Bøger / skønlitteratur / roman

Cilkas rejse


Beskrivelse


Cilka overlever Auschwitz, da kommandanten knytter hende til sig. Denne favorisering sikrer hendes overlevelse, men da russerne befrier lejren, anklager de hende for at være kollaboratør. Det betyder, at Cilka på ny ender i fangenskab, denne gang i en Gulag-lejr i Sibirien.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. juni 2020

af

af

Martin Minka Jensen

d. 30. juni 2020

Den unge Cilka overlever Auschwitz, da kommandanten knytter hende til sig. Selvstændig efterfølger til Tatovøren fra Auschwitz. For læsere af barske og rørende romaner om krig.

I 1942 kommer 16-årige Cilka Klein til kz-lejren Auschwitz-Birkenau. Her får lejrens kommandant et godt øje til den unge smukke pige, hvilket giver hende ufrivillig magt og muligheden for at overleve. Denne favorisering, og det at hun er adskilt fra de andre fanger i lejren, sikrer hendes overlevelse, men giver ved krigens slutning nye udfordringer. Russerne befrier lejren og anklager hende for at være kollaboratør. Det betyder, at Cilka på ny ender i fangenskab. Denne gang i en af de frygtede Gulag-lejre i Sibirien. Hendes pinsler fortsætter. Trods hendes daglige kamp for overlevelse, er hun stadig i stand til at forelske sig. Da hun bliver sygepasser i lejren, og skal tage sig af Alexandr, vækkes hengemte følelser. Romanen er delvis baseret på overleveringer fra Lale Sokolov, Tatovøren fra Auschwitz, kilder om Cilka og andre overleveringer fra Gulag.

Ligesom i forgængeren er der tale om en barks historisk roman af tårnhøj kvalitet. Denne fortælling om et menneskes håb, viljestyrke og kærlighed, trods alverdens lidelser, gør den til stærk og bevægende læsning. Læsere af romaner om 2. verdenskrig og stærke portrætter vil finde denne interessant.

I De skæbneløseMødernes Hus og Mødernes Hus skildres rædslerne i Auschwitz og GulagI De skæbneløse og skildres rædslerne i Auschwitz og Gulag.


litteratursiden.dk

d. 27. juli 2020

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 27. juli 2020

Rystende biografisk roman om Cilka, som overlevede både Auschwitz og Vorkuta Gulag i Sibirien, er samtidig en historie om kærlighed og medmenneskelighed. Heather Morris har fået mange læsere i Danmark...