Bøger / faglitteratur

D-dag : optakten, dramaet og efterspillet


Beskrivelse


En beskrivelse med mange fotografier af de allieredes invasion i Normandiet under 2. verdenskrig og en diskussion af de faktorer, der blev afgørende for udfaldet.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. dec. 2001

af

af

Finn Windfeldt Hansen

d. 6. dec. 2001

Bogen er et resultat af den research som forf. har foretaget i sin egenskab af arrangør af militærhistoriske rejser til bl.a. Normandiet i regi af den danske rejsearrangør Cultours (www.cultours.dk). Resultatet er blevet en godt 100 siders gennemgang af optakten til D-dag, invasionen i Normandiet 6.6.1944, samt forløbet af samme og, kortfattet, tiden derefter. Forf., cand.mag. i fransk og historie, guider kyndigt læseren igennem en ultrakort indledning om Europas historie fra Versailles-freden 1918 og frem til anden verdenskrigs udbrud mindre end 25 år senere. Her tillader pladsen ikke alverden, men Granov taber da heller det primære mål af syne med sin efterfølgende grundige gennemgang af juni 1944 hvor historiens største militæroperation fandt sted. Der føjes næppe meget nyt til emnet, overførslen af knap 1 mill. soldater - et logistisk projekt af dimensioner. Det er før grundigt belyst såvel militærfagligt som her mere populært af bl.a. de til dansk oversatte forf.: Paul Carell, Michael Howarth og Cornelius Ryan. Bogen har imidlertid en styrke i kraft af et righoldigt s/h billedmateriale som jeg ikke mindes at have set før i andre danske sammenhænge. En udgivelse for såvel den rejse- som den bare almindeligt historisk interesserede læser.


Bibliotekernes vurdering

d. 16. aug. 2012

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 16. aug. 2012

For opgaveskrivere fra gymnasieniveau og interesserede i 2. verdenskrig.

En næsten uændret genudgivelse fra 2001 om invasionen i Normandiet eller måske rettere 2. verdenskrig i Europa set i dennes perspektiv med start i Versailles-traktaten og slut ved Det 3. Riges fald. Bogen er analyserende og lidt tør i fremstillingen men kommer fagligt utroligt godt rundt om emnets mange vinkler og perspektiver. Læseren får grundig information om baggrunden for valget af tid og sted for invasionen, kampene på de forskellige strande, og grunden til hvorfor fx alt var på nippet til at ende i en katastrofe på Omaha Beach. Derudover behandles også trakasserierne mellem USA og England om overkommandoen og den blodige fiasko i generalprøven på invasionen ved Dieppe i 1942, hvor de dyrekøbte erfaringer dog i det lange løb sparede liv senere. Bogen står fagligt stærkt blandt de danske bøger om invasionen og er meget klar i sin anskueliggørelse og af de komplicerede sammenhænge. Det s/h billedemateriale er velvalgt uden de ofte sete gengangere, en kvalitet i sig selv. Men det lidt undervisningsprægede layout sælger til gengæld ikke optimalt på hylden.

Bogen er bortset fra ajourført litteraturliste stort set identisk med 1. udg. 2001. Om emnet også Beevor: D-dag og Jakob Sørensen: Operation Overlord.

Et stort set uændret genoptryk fra 2001 af den fagligt set nok mest velfunderede danske bog om invasionen og dens baggrundsramme i 2. verdenskrig. Bogen er mættet med fakta og primært analyserende.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 10 (2002)

af

af

Vagn Oluf Nielsen

Årg. 119, nr. 10 (2002)


Våbenhistorisk tidsskrift

Bd. 35, nr. 5 (2002)

af

af

Hans Kierulff-Hansen

Bd. 35, nr. 5 (2002)


Jyllands-posten

d. 14. feb. 2003

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 14. feb. 2003