Bøger / skønlitteratur / roman

Da Nina vidste


Beskrivelse


Slægtsroman om en israelsk familie. Nina, datter af Vera, som blev sendt i den jugoslaviske fangelejr Goli Otok efter 2. verdenskrig, forsoner sig med fortiden, da tre generationer i familien rejser til Jugoslavien for at filme fortiden, og se hinanden i øjnene.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. okt. 2019

af

af

Grethe Lorentzen

d. 11. okt. 2019

Betagende slægtsroman om svigt og savn, nedarvet igennem generationer i den israelske familie Bruck. Til læsere af gode romaner - og til læsekredse.

Efter 2. verdenskrig blev Vera sat i den jugoslavisk fangelejr på Goli Otok, fordi hun nægtede at anerkende, at hendes afdøde mand Milos var en forræder. Hendes 6-årige datter Nina blev sendt ud for at leve på gaden. I 1962 kommer Vera og Nina til Israel, og Vera flytter sammen med Tuvia i hans kibbutz. Tuvias søn Rafael forelsker sig i Nina, men hun flygter fra ham og deres barn Gili. Ved Veras 90-års fødselsdagsfest dukker Nina op, og Vera, Nina, Rafael og Gili beslutter at rejse til Jugoslavien og Goli Otok for at filme fortiden og se hinanden i øjnene. Bogen bygger på en virkelig historie fra Titos Jugoslavien, hvor Eva Panic Nahir under Tito-Stalin-konflikten i 1948 blev sendt i fangelejr. David Grossman er en verdenskendt israelsk forfatter.

I denne dybt bevægende roman træder personerne og deres komplekse og udviklende indbyrdes forhold frem igennem deres samtaler og reaktioner på hinanden. Grossman er fødselshjælper med dyb psykologisk indsigt og et fremragende, detaljeret sprog.

Romanen er blevet sammenlignet med Grossmans Kvinde på flugt fra meddelelseI tider med aftagende lys. Eugen Ruges slægtsroman I tider med aftagende lys går indlevende tæt på en østtysk-russisk familie og dagliglivet i DDRRomanen er blevet sammenlignet med Grossmans Kvinde på flugt fra meddelelse. Eugen Ruges slægtsroman går indlevende tæt på en østtysk-russisk familie og dagliglivet i DDR.


Kristeligt dagblad

d. 16. nov. 2019

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 16. nov. 2019


Berlingske tidende

d. 18. okt. 2019

af

af

Jørgen Johansen (f. 1941)

d. 18. okt. 2019


Udsyn

Årg. 35, nr. 1 (2020)

af

af

Merete Næsbye Christensen

Årg. 35, nr. 1 (2020)


Standart

Årg. 34 nr. 4 (2020)

af

af

Rasmus Steffensen

Årg. 34 nr. 4 (2020)