Bøger / faglitteratur / dagbøger

Dagbog fra ghettoen i Warszawa


Beskrivelse


Mary Berg (f. 1924) skrev dagbog, da hun under Anden Verdenskrig blev spærret inde i Warszawas ghetto. Familien tilhørte de mere priviligerede, fordi moderen havde amerikansk statsborgerskab, men Mary beskriver tvangsarbejdet, deportationerne og heltemodet i kampen mod tyskerne.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Anny Skov Madsen

2007

Der er stor interesse for jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig, og netop en unge piges dagbog vil have appel til en større læserskare, og den vil også kunne anvendes som primære kilder i historieundervisningen i overbygningen.

Miriam Wattenberg overlevede fire år i Warszawas jødeghetto. Hendes mor havde amerikansk statsborgerskab, og det betød at familien i 1944 blev udvekslet med tyske krigsfanger og kunne rejse til USA. Det er en enestående øjenvidneberetning skrevet af en ung pige på 15, der førte dagbog over helvede på jorden. Selv om familien tilhørte de mere priviligerede, og Miriam kunne spille både teater og studere, så ser hun alt det forfærdelige. Hun ser hvad sulten gør, ligene, massedeportationerne, men hun fortæller også om menneskers overlevelsesinstinkt, og om hvordan et samfund førsøger at organisere sig i vanviddet. Hun skriver iagttagende, som en slags reportage, så man er fanget ind fra side et. Oprindeligt udgivet under pseudonymet Mary Berg. Der er skrevet nyt forord, men det oprindelige forord fra 1945 er også med. Litt.liste, tidstavle, fyldige noter og registre.

Bogen udkom på dansk første gang i 1946 med titlen Ghetto. I betydning kan den sammenlignes med Anne Franks dagbog, 2007.

Sådan skal en øjenvidneberetning skrives om det næsten ubærlige: nøgternt og iagttagende om det menneskelige og det umenneskelige. Vigtig bog om et sort kapitel i Europas historie.


Kristeligt dagblad

d. 13. dec. 2007

af

af

Moritz Schramm

d. 13. dec. 2007


Jyllands-posten

d. 25. sep. 2007

af

af

Henrik Gade Jensen

d. 25. sep. 2007


Berlingske tidende

d. 20. okt. 2007

af

af

Bent Blüdnikow

d. 20. okt. 2007