Bøger / skønlitteratur / roman

Dagen og vejen : roman fra landet og byen 1918-19


Beskrivelse


Bredt malet skildring af livet på landet i Nordsjælland 1918-19 med udgangspunkt i forfatterens far Kai, der som 6-årig fik tjeneste hos storbonden Mads Klausen.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. apr. 2000

af

af

Helle Winther Olsen

d. 14. apr. 2000

Med denne pragtpræstation af en farverig og bredt fortællende roman markerer forfatteren sit 25-års forfatterjubilæum ved at tage afsæt i sin farfars liv. Nehm skildrer med flotte og uhyggeligt livagtige penselstrøg hvordan der var derude på landet i Nordsjælland i vinteren 1918/19 blandt fattigfolk og brovtende bønder. Lille 6-årige Kai bliver afsat til den mastehøje, rødhårede storbonde og sognerådsformand Mads Klausen, fordi de simpelthen ikke kan brødføde ham derhjemme hos Niels Peter og Christine; hjerterum er der sådan set nok af men det går ikke så godt med branderter og ulyksalige slagsmål og deraf følgende lediggang. Via Mads Klausen og en lang række af de personer der omgiver ham, møder han og læseren landarbejderens hårde livsbetingelser, drukkenskaben, sladderen, indspistheden, men også varme, solidaritet og en så småt gryende social rejsning. Efterhånden bliver Mads romanens centrale figur – grov i kæften, drukfældig, bondesnu, til tider gavmild og på en hastig social deroute er han dybt fascinerende som menneske og som symbolsk offer for en under forandring. Tidsbilledet og hele skildringen af landbomiljøet – ikke mindst den sjællandske dialekt – står lyslevende og troværdigt beskrevet, og det vil ikke være urimeligt at sammenligne med andre småkårsskildrere som Aakjær, Nexø og Bregendahl. En roman med meget bred appel.


litteratursiden.dk

d. 9. aug. 2000

af

d. 9. aug. 2000

Vi møder den 6 årige Kai (John Nehms far) der kommer fra en fattig børnerig familie. Han kommer ud at tjene hos storbonden Mads Klausen. Gennem Kai møder vi personerne på gården og i byen og ser ind i...


Information

d. 2. maj 2000

af

af

Bent Vinn Nielsen

d. 2. maj 2000


Weekendavisen

d. 5. maj 2000

af

af

Søren Schou

d. 5. maj 2000


Kristeligt dagblad

d. 14. aug. 2000

af

af

Karin Johansen

d. 14. aug. 2000