Bøger / faglitteratur

Dagligliv i 1800-tallets Jylland : Evald Tang Kristensen om mennesker og landskaber


Beskrivelse


Kommenteret udvalg af folkemindeforskeren Evald Tang Kristensens (1843-1929) artikler om folkeliv og -kultur i Jylland.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. feb. 2014

af

af

Kirsten Emdal

d. 26. feb. 2014

Bogen kan læses af dem, som gerne vil vide mere om dagliglivet i Jylland i 1800-tallet. Kan fint bruges til opgaver om emnet.

Udgiveren Palle Ove Christiansen er etnolog og historiker og tidligere direktør for Dansk Folkemindesamling, nu ansat ved Det Kongelige Bibliotek. Han har udgivet en del bøger, bl.a. De forsvundne, 2011, og Tang Kristensen og tidlig feltforskning i Danmark, 2013, som begge omhandler verdens største indsamler af mundtlig tradition, Evald Tang Kristensen. I nærværende bog har han samlet nogle af Tang Kristensens kulturhistoriske artikler, og i redaktionen af artiklerne har han sigtet mod at komme nutidens læsere i møde og moderniseret en del udtryk og forklaret ukendte ord/begreber i noterne. Bogen har ni kapitler med hver sit overordnede tema. I det sidste kapitel tegner han folkelige portrætter af arrestanterne i københavnske retssager og er således væk fra livet på den jyske hede. Bogen har en indledning af Christiansen, ligesom hvert kapitel får en introduktion med på vejen, og bogen er tillige rigt illustreret.

Alle Tang Kristensens artikler har tidligere været bragt i samtidens aviser, julebøger og tidsskrifter. Men det er første gang, at de udgives samlet i moderniseret og tilgængelig udgave.

Man mærker i de velskrevne beskrivelser af Tang Kristensens liv og introduktionerne til bogens kapitler, at Christiansen uden tvivl er vor betydeligste kender af Tang Kristensens arbejde. En flot og gennemarbejdet bog, som samtidig er interessant læsning.


litteratursiden.dk

d. 15. apr. 2014

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 15. apr. 2014

Den jyske almuekultur i en ikke så fjern fortid bliver forunderligt levende for læseren via bogens fine udvalg af folkemindesamleren Evald Tang Kristensens kulturhistoriske artikler. Evald Tang Kriste...


Politiken

d. 5. apr. 2014

af

af

Søren Ryge Petersen

d. 5. apr. 2014


Personalhistorisk tidsskrift

2014

af

af

Charlotte Lindhardt

2014