Gennem 50 udvalgte genstande fortælles korte glimt af danmarkshistorien fra stenalderen til 1950'erne. Den menneskelige vinkel på fortællingerne gør dem både interessante og vedkommende for læsere, der er interesseret i danmarkshistorien over en bred kam.
Danmarkshistorien fortælles gennem 50 udvalgte genstande, baseret på interviews med Nationalmuseets forskere og Rane Willerslev. Værket er delt op i tidsperioder, fx stenalderen og middelalderen, som alle indledes med en kort narrativ fortælling samt en tidslinje med fotos af genstande fra perioden. Her er valgt kendte genstande som Solvognen, men også mere ukendte som en springpels fra Grønland. Gennem genstandene fortælles en lille bid af danmarkshistorien. Teksterne er ledsaget af farvefotos af objekterne.
Bogen er velskrevet og med en menneskelig vinkel på de enkelte genstande, så man som læser føler sig beslægtet med datidens danskere. Det er tydeligvis tænkt meget over, hvilke genstande der skulle skrives om, og ofte har man valgt de lidt specielle og skæve, som man som museumsgæst ikke nødvendigvis selv ville have opdaget. Det er et interessant værk at gå på opdagelse i.
Når der er mod på mere danmarkshistorie, kan bogen DanmarkshistorienModstand : en krønike fra oldtiden til nu anbefales, og også de mange forskellige "100 danmarkshistorier" fra Aarhus universitetsforlag, fx ModstandNår der er mod på mere danmarkshistorie, kan bogen Danmarkshistorien : en krønike fra oldtiden til nu anbefales, og også de mange forskellige "100 danmarkshistorier" fra Aarhus universitetsforlag, fx .