Bøger / faglitteratur / bibliografier

Danmark i verden


Beskrivelse


Hvorfor har Danmark udviklet sig til et af verdens rigeste lande med en slidstærk velfærdsordning og politisk tradition for at inddrage såvel opposition som interesseorganisationer i vigtige beslutninger? I Danmark i verden analyserer Lars Bo Kaspersen den danske udvikling fra 1815 til i dag. Den gennemgående tese i bogen er, at en stat altid udvikler sig i relation til de stater, den interagerer med. Den såkaldte "danske model" med omfattende velfærdsydelser og politiske konsensusløsninger udspringer således ikke af en særlig dansk mentalitet, men er i høj grad et resultat af de eksistensbetingelser, omverdenen har skabt for Danmark, og de interne ressourcer, disse ydre betingelser er blevet mødt med. Igennem bogen sættes der fokus på en række hændelser, der har rystet Danmark og givet anledning til grundlæggende forandringer: Krisen i 1864, hvor den danske stat stod i fare for at blive opløst. De to verdenskrige og Den kolde krig, hvor Danmark som småstat var tvunget til at forholde sig pragmatisk til presset fra omverdenen. Og ikke mindst perioden efter Sovjetunionens sammenbrud, hvor det stadig tættere europæiske samarbejde og Danmarks deltagelse i "krigen mod terror" har skabt helt nye betingelser - og muligvis bragt den danske tradition for politiske konsensusløsninger, civile rettigheder, åbenhed og velfærd i krise.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. nov. 2008

af

af

Anny Skov Madsen

d. 11. nov. 2008

Analysen af udviklingen i Danmark fra 1815 til i dag er primært skrevet for de samfundsvidenskabelige studerende på universiteter og højere handelsskoler. Men den kan også læses af meningsdannere og andre, der har en personlig eller faglig interesse i at forstå de grundlæggende vilkår og de nye opgaver, vi som land står overfor.

Forfatteren tager afsæt i en historisk-sociologisk analyse af udviklingen af den danske velfærdsstat fra begyndelsen af 1800-tallet til i dag. Netop denne metode er velegnet til at forstå at internationaliseringen altid har været et grundvilkår for den danske stat og samfundet. Danmarks udvikling får hermed et større perspektiv. Ændringerne de sidste 15 år er præget af et opgør med hidtidige traditioner at løse problemer på, idet globaliseringstruslen har betydet større detailregulering. Interesseorganisationer og civilsamfundet bliver ikke som tidligere inddraget i politiske beslutningsprocesser. Lars Bo Kaspersen er professor i politisk sociologi.

Der findes flere titler på gymnasieniveau, der trækker de lange linjer i Danmarks historie set som et led i en international udvikling, men ikke med samme vægt i konklusionerne.

En vægtig og vigtig analyse, der sætter fokus på Danmarks nyeste historie set i et globaliseringsperspektiv, viser at demokratiet taber terræn. Konklusionerne vil ikke kunne undgå at skabe debat, og få politikerne til gå i tænkeboks.


Weekendavisen

d. 13. mar. 2009

af

af

Kai Sørlander

d. 13. mar. 2009


Information

d. 14. mar. 2009

af

af

Rune Lykkeberg

d. 14. mar. 2009


Politica

Årg. 42, nr. 2 (2010)

af

af

Gorm Harste

Årg. 42, nr. 2 (2010)


Økonomi og politik

Årg. 82, nr. 2 (2009)

af

af

Jens Ladefoged Mortensen

Årg. 82, nr. 2 (2009)