Bøger / faglitteratur til børn

Danmarks befrielse 1945


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Hitlers Tyskland ville tabe Den Anden Verdenskrig - så meget var man klar over i begyndelsen af 1945. Men hvor længe ville det vare, før Danmark igen var frit? Og hvem ville komme til at befri landet - ville det blive den britiske hær eller Den Røde Hær fra Sovjetunionen? Folk i Danmark vidste det ikke, og de kunne kun vente, mens snestorme og kulmangel satte jernbanetrafikken i stå, og rationeringen af varme, gas og elektricitet blev stadig strengere.

Indhold

Bomber over København ; Krigen i Europa ; Krigen i Danmark ; "Slaget om Danmark" ; Befrielsen ; Sommer i Danmark ; Gik det godt? ; Tidslinje


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Jesper Holtoug

2006

En fascinerende og forholdsvis lettilgængelig fagbog om ikke blot Danmarks befrielse i 1945, men heldigvis også om de omstændigheder og begivenheder i det øvrige Europa, som førte frem til tyskernes kapitulation i Danmark. Bogen er absolut medrivende læsning - især fordi sproget i sin form er meget "frit løbende" - af og til næsten "sludrende" - hvilket giver en særegen personlig formidling, der kan give det indtryk, at forfatteren har oplevet begivenhederne på nært hold. Det forholder sig slet ikke sådan, den velkendte fag-forfatter har slet ikke alderen til dette, men det virker på læseren, som om man direkte inddrages i de dramatiske begivenheder. Poppet? - Nej, egentlig ikke, nærmere levende engageret i stoffet. Billedsiden består for størstedelens vedkommende af gode, fortællende doku-fotos, og det er lykkedes fint at gå udenom de mest skamredne billeder, som har været vist så ofte, at de har mistet deres kraft. En indvending er, at der ofte henvises til geografiske steder, som ikke vises på kort, hvilket gør disse steder ret abstrakte for mange unge læsere - fx Maas, Wismar og Ardennerne. Ellers på alle måder en absolut god og gedigen fagbog for aldersgruppen 12 til 16 år som fint supplerer bl.a. disse titler på markedet: Modstand og befrielse og Den dag glæden brød ud samt www.besaettelsen1945.dk og www.besaettelsen.dk.