Bøger / faglitteratur til børn

Danmarks dyreABC


Beskrivelse


Til hvert af bogstaverne i alfabetet kan du høre om dyr der lever og yngler i Danmark, fra agerhøne til ål. Der er et billede til hvert bogstav og under bogstavet Q er der en quiz om dyrene.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 2002

af

af

Steen Agger (skole)

d. 28. okt. 2002

Denne bog fortæller i alfabetisk rækkefølge om en række danske pattedyr, fugle, padder, insekter, spindlere og fisk: Agerhøne, bæver, citronsommerfugl, dådyr, egern osv. Det skulle så blive til 29 arter, men da det ikke er muligt at finde dyr til alle alfabetets bogstaver, er der også indlagt en quiz, en omtale af x-kromosomet og et opslag om dyrs kommunikation under ordet "wuf". På hvert opslag behandles som hovedregel ét dyr, men der nævnes også beslægtede arter. På venstresiderne findes en helsides farvetegning, hvor det pågældende dyr afbildes sammen med et bogstav. De fleste illustrationer er ganske vellignende. På højresiderne findes en tekst, der ret grundigt fortæller om artens udseende, størrelse, levevis, fjender osv. Bogen har ikke samme appel til mindre børn som andre "ABC'er", der med morsomme, kortfattede tekster eller sjove rim kan lære dem bogstaverne. Den henvender sig til lidt større, dyreglade børn. Kan selvlæses fra 4. klassetrin.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 2002

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 28. okt. 2002

Danske dyr præsenteret i ABC-form. På venstresiderne er dyret, som f.eks. er pindsvin, sæl og knopsvane, tegnet og malet i naturalistisk stil i blandingsteknik med bogstavet som indgår i billedet; f.eks. springer haren igennem H og bæveren gnaver i B. Teksten på højresiderne er spaltesat i god satsstørrelse. Sproget veksler mellem det beskrivende og det faktaformidlende, snakkende og direkte henvendende til læseren. Der fortælles om dyret, som yngler i Danmark, levested og størrelse mv. Videbegærlige børn fra 5 år kan bruge bogen sammen med en engageret oplæser. Nogle af de mere specielle bogstaver perspektiverer konceptets begrænsninger: under X møder man x-kromosom og under W mødes man af et: wuf, der handler om dyrs lyde. På Q er der en quiz side. De fleste andre bogstaver er dækket af mere relevante og oplagte dyr, og bogen fungerer ganske fornuftigt, selvom det måske er en lidt gammeldags ide at formidle viden på denne måde. Flot forside med dyr placeret i stort tegnet ABC,og fin bagsidetekst henvendt til målgruppen.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 1/2 (2003)

af

af

Niels Peter Riising

Årg. 120, nr. 1/2 (2003)