Bøger / faglitteratur / bestemmelsesnøgler


Beskrivelse


Introduktion og nøgle til 222 græsarter. Omfatter både hjemmehørende og indførte og indslæbte arter.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. sep. 2009

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 1. sep. 2009

Bogen er et omfattende opslagsværk for botanisk interesserede i at bestemme græsarter.

To af forfatterne er botanikere, mens Schou er tegner kendt fra en håndfuld andre botaniske værker. Værket er en flora over 218 græsarter beskrevet i 159 opslag. Den omfatter såvel hjemmehørende som indslæbte arter. Den er opbygget som en flora med hovednøgle illustreret med stregtegninger til at identificere arterne, en artnøgle, og nøgler til at bestemme henholdvis blomstrende og vegetative græsser. Derudover er der et generelt afsnit om arter, familier og egenskaber. Det enkelte opslag beskriver græssets særpræg på venstresiden af bogen, mens højresiden er illustreret. Bagest er 48 farvetavler med fotoer af 122 arter. Bogen er sprogligt forståelig for målgruppen. Teksten er tospaltet.

Schou har tidligere illustreret De danske halvgræsser (2. udg. 2006). Men ellers skal man finde tilsvarende i mere generelle floraer.

Flora over danske græsarter for interesserede på et videregående niveau. Bogen er vel nærmest et standardværk om emnet.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. nov. 2014

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 12. nov. 2014

Ny udgave af den botaniske græsbibel for dem som ikke ser græs som græs, fx botaniserende biologi(studerende).

De tre forfattere er lærer, botaniker og cand.mag. Bogen gennemgår Danmarks 221 græsarter med underarter. Dvs. de naturligt forekommende, de indførte/indslæbte arter og de sporadisk forekommende. Hver art beskrives i et opslag med tekst og illustrationer. Bestemmelsesapparatet består af forskellige nøgler. Stregtegninger identificerer karakteristika og forskelle mellem arterne. Fotoer i opslagene suppleres af et 48 siders fotoafsnit.

Forfatterne har bevaret det faglige niveau, men har dog sine steder fravalgt et stringent botanisk sprog til fordel for et pædagogisk umiddelbart forståeligt. Hvert opslag er læsevenligt sat op i to spalter. Den vejer godt til og kan være noget tung at have med på turen.

Sammenlignet med 2009-udgaven var der i mine prøveopslag ændringer i teksten. Der var tilføjet en del udbredelseskort samt små farvefotoer der gør udgaven nemmere at bruge, da man i førsteudgaven skulle slå efter i fotoafsnittet. Desuden er der 4 nye ensidesartikler. Den er trykt på tyndere, men bedre papirkvalitet, som gør den mere bærevenlig. Bogen er stadig enerådende på markedet.


Urt

Årg. 37, nr. 1 (2013)

af

af

Finn Skovgaard

Årg. 37, nr. 1 (2013)


Flora og fauna

Årg. 120, h. 1/2 (2014)

af

af

Erik Aude, Thorild Vrang Bennett, Lennarth Skov Espersen

Årg. 120, h. 1/2 (2014)