Bøger / faglitteratur

Dannelsens veje. 2 : Fra oplysningstiden til romantikken


Beskrivelse


Vi er nået til 1700-tallet, hvor oplysningstænkerne med fornuftens hjælp søger at frigøre sig fra irrationelle kræfter. I dette århundrede udklækkes revolutionerende politiske ideer og et helt nyt menneskesyn. Bogen bevæger sig mod 1800-tallets idealistiske og romantiske strømninger, og ser på hvordan den tyske spekulative tænkning og naturfilosofi bestræber sig på at forstå naturen og menneskelivet som en åndelig enhed.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. jan. 2008

af

af

Torben Wendelboe

d. 18. jan. 2008

Værket henvender sig bredt til alle, der interesserer sig for europæisk idé- og opdragelseshistorie, fx studerende og undervisere.

Bent Nabe-Nielsen er cand.pæd. og lektor ved Århus Dag- og Aftenseminarium og kendes fra en række værker om pædagogiske emner. Værket er anden del af forfatterens Dannelsens veje. Det dækker perioden fra oplysningstiden til romantikken. Fremstillingen er disponeret således, at forfatteren går i dybden med de emner og personligheder, der er ham væsentlige, og ikke beskæftiger sig med underskoven af mindre centrale dele. Fremstillingen starter i 1700-tallet med centrale personer som Voltaire, Hume og Locke og Rousseau - og fører frem til Fichte, Schelling, Hegel og Herder - og har et større afsnit om den danske nationalromantik, hvor Grundtvigs og Kolds indsats belyses. Fremstillingen er hele vejen igennem præget af en overbevisende indsigt og troværdighed i vurderingerne - uden at det fagligt høje niveau forhindrer nogen interesseret i at være med, det er fornemt gjort. Værket er en fremragende indsats på sit felt. Enkelte ill. Litteraturliste. Billedfortegnelse. Person- og begrebsregister.

Værkets første del, med undertitlen "Fra antikken til senrenæssancen" udkom sidste år, og den afsluttende 2. del kan fuldt ud anvendes som forgængeren, og det er ideelt at betragte de to bind som ét sammenhængende værk.

En fremragende indsats fra Nabe-Nielsen, der her har skabt et standardværk tilgængeligt for alle på sit felt.


Højskolebladet

Årg. 133, nr. 3 (2008)

af

af

Laust Riis-Søndergaard

Årg. 133, nr. 3 (2008)