Bøger / faglitteratur

Dansk haiku og modernisme : haiku digtningens litteraturhistorie i Danmark


Beskrivelse


Præsentation af dansk haikus litteraturhistorie som sættes i forbindelse med modernismen. For lyrik- og litteraturhistorisk interesserede læsere.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. nov. 2021

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 19. nov. 2021

Præsentation af dansk haikus litteraturhistorie som sættes i forbindelse med modernismen. For lyrik- og litteraturhistorisk interesserede læsere.

Bogen er skrevet af digteren Thorvald Berthelsen i anledning af, at det er 60 år siden, at Hans-Jørgen Nielsen første gang introducerede de japanske haiku på dansk i Hvedekorn og 20 år siden, at Dansk Forfatterforenings Haikunetværk blev stiftet. Bogen åbner med en gennemgang af den vestlige haiku-tradition og en præsentation af det første danske haiku "Envoi" skrevet af Johannes V. Jensen i 1910: "Nu breder Hylden/ de svale Hænder/ mod Sommermaanen." Man kan også læse om Beatgenerationens forbindelse til haiku og dens inspirerende indflydelse på danske haiku-pionerer som Torben Ulric og Hans-Jørgen Nielsen. Bogen beskriver og inddeler herefter danske digtere efter tilhørsforhold til enten dansk haikus fødsel, klassiske haikudigtere eller modernistiske haikudigtere, hvor sidstnævnte gruppe ikke ligger vægt på at være i overensstemmelse med den japanske digtnings hovedregel om de sytten stavelser. Bogen kommer bl.a. også omkring stiftelsen af Haikunetværket og Digtergaven i Information i 2006.

Bogen giver et fint overblik over de danske haiku-digtere og genrens sammenhæng med dansk og europæisk modernisme.

Den første bog som giver et bud på dansk haikus litteraturhistorie. Fandens mælkebøtter : Haikugruppens jubilæumsantologi 2021 har en bred tilgang til haiku og indeholder bidrag fra 28 nulevende danske haiku-digtere.


Weekendavisen

d. 13. apr. 2022

af

af

Lars Bukdahl

d. 13. apr. 2022