Bøger / faglitteratur

Dansk kultur i korte træk


Beskrivelse


Introduktion til dansk kultur med indføring i emner som historie, litteratur, musik, filmkunst, hverdagskultur m.m. Derudover behandles de ifølge forfatteren åbenbare trusler mod dansk kultur, som udgår fra medlemskabet af EU og indvandring af mennesker med en fremmed kultur.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. aug. 2018

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 6. aug. 2018

Få en kort lettilgængelig introduktion til dele af dansk kultur udvalgt af Axel Artke fra Grundlovsforeningen Dansk Kultur. Her er emner som Danmarks oldtid, dansk litteratur, dansk musik, filmkunst, virksomhedskultur og hverdagskultur. For dig som ønsker et hurtigt overblik med udvalgte eksempler på dansk kultur.

Axel Artke skriver indledende sådan: "Medlemskabet af EU og en uhørt stor indvandring af mennesker med en fremmed kultur har gjort spørgsmålet om, hvad det vil sige at være dansk lige så presserende, som ellers kun krigstider kan gøre det. Spørgsmålet har været debatteret i månedsvis uden nogen klar konklusion." Bogen er kronologisk opbygget. Vi starter med dansk oldtid og et kort historisk rids, herefter følger "sagn og sagnhelte" med udgangspunkt i Saxos danmarkskrønike. Et emne er fx også dansk litteratur, hvor Artke har valgt en række eksempler fra Brorson og Kingo til Kaj Munk og Emma Gad. Dansk musik er repræsenteret af bl.a. Buxtehude, Gade og popgruppen Aqua. Bogen har fx også emner som dansk filosofi, sportspræsentationer og gastronomi. Til sidst et par overskrifter som "Trusler mod dansk kultur" og "Danske patrioter", hvor fx er listet Bent Jensen, Mogens Glistrup, Pia Kjærsgaard, Pernille Vermund og Søren Krarup.

Bogen er et mix af kort faktabog og debatbog og er som sådan et politisk indspark til debatten om dansk kultur.

Til debatten fx også Dansk.