Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Dansk slavehandel


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. okt. 2010

af

af

Jesper Holtoug

d. 6. okt. 2010

I serien De store fagbøger kommer her én om danskernes slavehandel. Bogen er både relevant og velskrevet og egner sig fremragende til emnearbejder og projektforløb i grundskolen, primært for aldersklassen mellem 11 og 14 år. Et evigt fascinerende historisk emne, som ikke kræver voldsomt reklamearbejde.

Som de øvrige bøger i den relativt nye serie, er bogen her befriende enkel og overskuelig. Ingen støjende effekter, men klar, præcis og velillustreret. Historien om trekantshandlen er fortalt mange gange før, men dels er emnet på alle måder relevant - også i forhold til Fælles Mål - og dels er det fint med den særlige fokusering på Danmarks andel i slavehandlen gennem mere end 150 år. Interessant er det især, at komme bagom de betydelige økonomiske interesser, som ikke bare enkelte danske købmænd, men hele statsapparatet havde i denne handel. Således belyser bogen, hvordan store dele af Københavns og Nordsjællands slotte, palæer og huse blev bygget for slavepenge. Fin billedside vekslende mellem stik, malerier, kort og fotos.

Der findes mange fagbøger for børn om slavehandel, men ikke så mange med den helt særlige danske vinkel på emnet. Dog kan nævnes Meloni Rønns Danmarks tropekolonier for samme aldersgruppe og Butterschön og Riis' noget mere omfattende Det sorte guld for de lidt ældre.

En klar, redelig og spændende belysning af Danmarks historiske andel i slavehandlen som en del af vareudvekslingen mellem Europa, Afrika og Amerika - den såkaldte trekantshandel.


Folkeskolen

Årg. 128, nr. 5 (2011)

af

af

Bo Jensen

Årg. 128, nr. 5 (2011)


Børn & bøger

Årg. 64, nr. 1 (2011)

af

af

Knud Loft Rasmussen

Årg. 64, nr. 1 (2011)