Bøger / faglitteratur / jubilæumsskrifter

Danske bilbyggere : forsøg på en dansk bilproduktion efter anden verdenskrig


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med Dansk Vintage Motor Clubs 50 års jubilæum i 2013.


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. feb. 2013

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 28. feb. 2013

For bilhistorisk interesserede og fans af vintagebiler.

En indbydende illustreret informativ bog om et perifert men fascinerende emne om de spredte men gennemgående mislykkede forsøg på at starte en national dansk bilproduktion. De danskproducerede biler ligger efter 1. verdenskrig. Men Ellerten eller Mini-el fra 1985, vil de fleste kunne huske. Danske elbiler var, skønt de aldrig for alvor slog igennem, forud for deres tid. En el-varevogn til bytransport var allerede fremme i 1940'erne, og den herostratiske Ellert stod heller ikke alene. Også Hope Wisper fra Hadsund og Kewet elbilerne var på banen i perioden. Udover disse er der mere ukendte benzindrevne nicheproduktioner som det danske modstykke til folkevognen S-1 fra 1950, bindingsværksbilen Joker fra 1972, Safari bygget på VW type 1 fra 1970'erne, Danbilen til P & T's postudbringning 1981 og Jensen One, et forsøg i luksusklassen, der endte med kun et ex til næsten 2 mio. i 1992. Ingen af de mange pionerer spandt guld på deres energiske indsats, men deres og bilernes historie er i bogen spændende og grundigt fortalt i ord og indbydende fotos og gengivelser af samtidige brochurer.

Om dansk bilproduktion også bøgerne Horsens-bilen Gideon, 2002 og Triangel : De forenede Automobilfabriker A/S, 2009 med produktion primært før 2. verdenskrig. Efter denne periode ses intet samlet om emnet.

En spændende rigt illustreret, indbydende og velskrevet bog om de forskellige energiske forsøg på en dansk bilproduktion efter 2. verdenskrig.