Bøger / faglitteratur

Danske coastere og andre danske skibe på 150-500 brt. fra 1945 til 2012. Bind 2 : A-K


Beskrivelse


Om udvikling i småskibsfarten fra sejlførende skibe til stålmotorskibe i stigende størrelse. Om de 6 mest betydningsfulde coasterværfter, udviklingen i motorteknikken m.m. Med opslag på hvert fartøj med foto, korte tekniske oplysninger, løbebane, ejerforhold og evt. hændelse fx havari og navneskift.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. aug. 2013

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 2. aug. 2013

For videregående søfartsinteresserede.

Et opslagsværk over danske coastere op til 500 brt. bestående af to bind A-K og L-Ø med opslag på hvert fartøj med foto, korte tekniske oplysninger, løbebane, ejerforhold og evt. hændelse fx havari og navneskift. Hertil kommer et indledende bind med den søfartshistoriske ramme og udviklingen i småskibsfarten fra sejlførende skibe, som efterhånden udstyredes med hjælpemotor, til stålmotorskibe i stigende størrelse, der ofte byggedes i seriefabrikation fx på Nordsøværftet i Ringkøbing, der leverede 61 næsten ens coastere over en årrække. Vi får redegørelse for de op- og nedgående konjunkturer og udviklingen i coasterflåden fra 603 skibe i 1974 til maj 2013 med kun 21 skibe tilbage under dansk flag. Hertil kommer historien om de 6 mest betydningsfulde coasterværfter, udviklingen i motorteknikken, Københavns havn, baglandet i form af konstruktører og skibsmæglere og lidt om driften bl.a. eksemplificeret af et par smårederier, mens en personlig rejseberetning fint tilfører menneskeligt kød og blod. Alt sammen udgør et velresearchet og fint formidlet stykke dansk søfartshistorie, der på glimrende vis samler trådene om skibe og baggrund på et hidtil sporadisk dækket område.

Intet tilnærmelsesvis tilsvarende samlet og dækkende om coasterkapitlet i dansk søfartshistorie.

Et fint formidlet værk der både rummer en illustreret, annoteret registrant over samtlige skibe og en bred samlet historisk ramme omkring coasterne og deres epoke i dansk søfartshistorie.Informationer og udgaver