Bøger / faglitteratur til børn / undervisnings-materiale

Danskernes slaver


Beskrivelse


Varer fra København byttes til slaver på Guldkysten i Vestafrika. Slaveskibe til de danske øer Sankt Jan, Sankt Croix og Sankt Thomas i Vestindien. Slavernes arbejde og vilkår på sukkerrørs-plantagerne. Slaveroprør og slaveriets ophør i 1848 efter ca. 200 års slaveri.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Garde (skole)

d. 18. dec. 2018

Den danske læge Paul Isert sendte under sin rejse til Guldkysten og Dansk Vestindien breve hjem med sine oplevelser - en meget levende skildring af danskernes slaver. I langt den største delaf bogen fortæller Paul Isert i P.P.s gendigtning om slaverne i Afrika, slavetransport til Vestindien, salget af slaverne, deres arbejde og slaveoprør indtil han vender hjem med en forhåbning om atfå kongen til at ophæve slavehandelen. Derefter fortæller P.P. kort om indførelsen af handelsforbudet og den historiske udvikling frem til P. von Scholtens frigivelse af slaverne 3.7.1848, salgetaf øerne i 1917 og livet på øerne i dag. Disse afsnit falder delvis uden for bogens emne og er i deres korte form da også et historisk resumé, der skal vise udviklingen på øerne frem til i dag.Bogen er i opsætning særdeles tiltalende med gamle stik, tegninger (også farvelagte), affotograferede malerier, s/h fotos fra 1900 og farvefoto fra 1978 og slutter med årstalsliste oglitteraturliste. Den kan læses fra4. klasse og er særdeles velegnet til undervisningsbrug.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ellen Jensen (børn)

d. 18. dec. 2018

Lægen Paul Isert var i årene 1783-87 udsendt af den danske konge til Guldkysten. I året 1788 vendte han tilbage til Danmark, via De vestindiske Øer, efter en rejse med et dansk slaveskib.Denne bog bygger på en række breve, han skrev i disse år. De blev første gang udsendt i 1788. Bogen indledes med en kort redegørelse for slaveriets historie og Danmarks handel med slaver fraGuldkysten til Vestindien. Herefter følger udpluk af brevene, undertiden udbygget med Palle Petersens forklarende tekst. Fra brevene er valgt de passager, der især omhandler slavehandel og-transport, men også afsnit om de hvide handelsfolks møde med afrikanske leveforhold og skikke er medtaget. Ud over en række oplysninger om datidens forhold, giver bogen et godt billede af etusædvanligt, nøje registrerende 1700-tals-menneske, der var oprørt over slavernes behandling. Ca. halvdelen af bogen består af illustrationer i s/h og farve. Der er spændende og velvalgte kort,stik, tegninger m.v., der gør bogenappellerende. Den er et fint eksempel på, hvorledes kildestof kan formidles, så det bliver inspirerende og tilgængeligt. Den ka nlæses fra ca. 12 år og supplererden øvrige litteratur, der findes om emnet.


Berlingske tidende

d. 16. okt. 1983

af

af

Jørgen Jensen

d. 16. okt. 1983


Aktuelt

d. 24. aug. 1983

af

af

Steffen Larsen

d. 24. aug. 1983


Folkeskolen

årg 101, nr 13 (1984)

af

af

Ole Sørensen

årg 101, nr 13 (1984)