Bøger / skønlitteratur til børn / sjove bøger

De artigste børn i verden


Beskrivelse


Billedbog. Petra Frederikke og Bent Hugo er nok de artigste børn i verden. Til gengæld er deres forældre så vilde og rodede, at de stakkels børn beslutter at gå hjemmefra.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. feb. 1999

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 8. feb. 1999

Ny dansk billedbog med et gammeldags tema vendt på hovedet. Der er umiddelbart en duft af 50erne over både omslag, ill. og temaet artighed vs. uartighed. Men så hører det fortidige også op, for der er vendt op og ned på alting. De to artige børn er næsten for eksemplariske og dydige selv for tidligere tiders moral og opdragelse. Til gengæld er deres forældre så vilde og anarkistiske, at børnene beslutter at gå hjemmefra. De finder en ny mor, som glædestrålende viser de artige børn frem for sine veninder. Men livet hos den strenge dame bliver for meget og børnene vender hjem fulde af unoder. Til gengæld er deres forældre faldet til patten og har fået orden på hjemmet. Men det bliver der ændret på igen til alles fornøjelse. Historien er illustreret med Julie Kyhls karakteristiske farverige billeder, som her afbilder personer og miljø i 50er stil. Trods billedernes enkle, lidt flade stil er de fulde af liv og spøjse detalje og i en flot, farverig sammensætning af pasteller og stærke farver. Der er ikke så meget eventyr over J. O.s historie og pointen er måske hørt før, men mange børn fra ca. 4 år (og deres voksne) vil føle sig godt underholdt, så længe det varer.


Bibliotekernes vurdering

d. 8. feb. 1999

af

af

Jesper Holtoug (skole)

d. 8. feb. 1999

De fleste børn elsker, når verden bliver vendt på hovedet - når rollerne ændres og sort forvandles til hvidt. Det er gjort mange gange før, og det kan lokke til et godt grin over vaner og moral, og det kan invitere til stilfærdig refleksion over et liv, som man ikke plejer at undre sig over. I Ottesen og Kyhls store billedbog er rollerne mellem børnene og de voksne byttet så kraftig rundt, at børnene ikke får plads til at være sig selv. De voksne fjoller, roder og larmer, så de to artige børn ikke kan finde sig til rette. Det bliver for meget, så børnene går hjemmefra for at finde et bedre sted at være. De finder også et nyt hjem hos en meget fornem dame, som de får lov til at kalde mor. Selvfølgelig er den fine dame ikke nogen ordentlig mor, og børnene kommer hurtigt til at savne lidt ballade i tilværelsen. Ungerne bliver frække, vender hjem og får et godt balladeliv med deres rigtige far og mor. Julie Kyhls super-forsimplede stregtegninger er med deres naivistiske præg og sære perspektiv ligeså forvredne som historien. De tilsyneladende søde billeder med de artige farver har en grotesk, drømmeagtig karakter, der ikke fri for at være lidt uhyggelig. Historien bliver aldrig rigtig sjov, dertil er den for forudsigelig - men rummer alligevel stof til megen fornuftig snak mellem voksne og børn fra 4-5-års alderen.


Information

d. 26. mar. 1999

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 26. mar. 1999


Politiken

d. 24. feb. 1999

af

af

Dorte Hygum Sørensen

d. 24. feb. 1999


Weekendavisen

d. 12. mar. 1999

af

af

Pernille Stensgaard

d. 12. mar. 1999


Berlingske tidende

d. 17. apr. 1999

af

af

Eva Glistrup

d. 17. apr. 1999