Bøger / faglitteratur / udstillingskataloger

De dødes liv


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med udstilling på Moesgaard Museum.

Artikler om forholdet til døden, de døde og deres fortsatte betydning for de levende i Danmark såvel som i andre, fjerntliggende egne og kulturer.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. okt. 2014

af

af

Kent Skov

d. 7. okt. 2014

Bogen knytter sig til en udstilling på Moesgaard Museum ved Aarhus, men kan fx også bruges til undervisning i religion, kulturhistorie og samfundsfag.

Antologi der handler om døden som kulturfænomen i andre lande og kulturer og i åndernes verden. En række forskere fra forskellige fagområder dog fortrinsvis antropologi undersøger, hvordan mennesker i Uganda, Sibirien, Papua Ny Guinea og Mexico fortsat lever i kontakt med de døde. Bogen er delt op i tre overordnede temaer: Forfaderdyrkelse, Verden og Danmark. I en epilog skriver antropologen Ole Høiris i essayform et historisk rids om menneskets bestræbelser på at fastholde og mindes de afdøde, hvad enten det er officielle monumenter over kendte/ukendte faldne soldater eller de individuelle måder at mindes dem på. Beretningerne omfatter både ritualer, myter, ånder, figurer og andre ting fra alle dele af verden, der anvendes til at fastholde kontakten til eller minderne om de døde.

Liv og død i menneskets hænder af Hartling. Mere udbygget og overordnet om emnet findes grundbogen Religion og kultur.

Bogen knytter sig til en udstilling og giver med mange eksempler og fotos de mange velbeskrevne eksempler på forskellig dødekultur verden over.


Kristeligt dagblad

d. 22. okt. 2014

af

af

Kristian Østergaard

d. 22. okt. 2014