Bøger / faglitteratur

De fedes historie


Beskrivelse


Seks kvinder, der alle er blevet opereret for fedme, fortæller deres personlige beretninger om smerten ved at være fed, om slankekure, selvhad og fortrængninger og om den fysiske og mentale proces operationen har sat i gang.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. juni 2009

af

af

Lis Pedersen

d. 19. juni 2009

Bogen henvender sig til alle fede mennesker, der overvejer en fedmeoperation og alle deres pårørende.

MZ har ikke tidligere skrevet bøger. Hun er selv en af de 6 kvinder, der er fedmeopereret, enten med gastrisk bypass eller gastrisk banding. Her fortæller kvinderne om deres liv som ekstremt overvægtige, overvejelser før operationen, selve operationen og tiden efter. De fortæller både om det konkrete forløb og de tanker og følelser, der kommer op undervejs i denne lange proces. Den psykiske side med forsøg på årsagsforklaring fylder næsten mere end det fysiske, som også er svært: Det tager år for kvinderne at nå ned på en acceptabel vægt. Og derefter skal de tage stilling til kosmetiske operationer. De har alle været udsat for ydmygelser fra alle sider, selv fra sundhedspersonale. Og det er en gevinst for dem alle, at de nu fx kan sætte sig i en stol med armlæn. En lille ting, som andre næppe skænker en tanke. Kvinderne får lov at fortælle hele deres historier og i deres eget sprog. Det gør læseoplevelsen rigtig god, man forstår den enkelte kvinde og hendes problemer.

De fleste fedmebøger er sundheds- og slankebøger, lærebøger om fedmepsykologi og -kirurgi. Den bedst sammenlignelige er Sulten efter livet, 2007.

Det er en væsentlig bog, når man vil forstå, hvordan det er at være ekstremt overvægtig, og at gennemgå en fedmeoperation.