Bøger / skønlitteratur til børn / roman

De Fem og Z-strålen : en ny historie med Enid Blyton's personer


Beskrivelse


Professor Audrys opfindelse "Z-strålen", der kan paralysere både døde ting og levende væsener, er blevet stjålet af nogle forbrydere. Da Georg bliver offeret, kommer De Fem på en alvorlig opgave.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Larsen

d. 18. dec. 2018

E. Blytons franske arvtager Voilier leverer her bog nr. 32 om de kendte fire børn og hunden Tim, der atter er i gang med at opklare et mysterium. Ved en kongres for vi-denskabsmænd bliver enopfindelse ved et uheldigt tilfælde stjålet fra en professor. Opfindelsen er en lille metalcylinder, der ved hjælp af en såkaldt z-stråle kan paralysere både døde ting og levende væsener. De femfinder efter stor dramatik og megen snarrådighed frem til tyvene og ikke mindst paralysatoren. Opfinderen til z-strålen bliver imidlertid kidnappet af professionelle spioner. Denne sag klarerbørnene også, ganske vist med hjælp fra politiet. Der er god brug for lettilgængelige spændingsbøger for de 9-12-årige med en handling, som rummer en vis logik og sandsynlighed og personer, dervirker overbevisende og er af kød og blod. Disse ingredienser er der ikke mange af her. Bogens papirkvalitet er ringe og svarer til indholdet. De Fem-bøgerne bliver læst af mange børn, og vimangler gode bud påkonkurrencedygtige serier, der med et mere fyldigt indhold kan blive lige så eftertragtede som De Fem-bøgerne. De mange illustrationer i meget traditionel tegnestil gengiverforskellige situationer i handlingen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kaj Poulsen (skole)

d. 18. dec. 2018

De fem kommer denne gang ud for et mærkeligt fænomen, idet Nicks cykel pludselig bliver ubevægelig. Det viser sig, at en opfindelse, et apparat som ved at udsende stråler kan lamme alt, bådeting og mennesker, er blevet stjålet fra en videnskabsmand. De fem går som sædvanlig i gang med at løse gåden, og de indkredser et par tyveknægte, som bruger apparatet til almindeligeberigelsesforbrydelser. Men da opfinderen får sin opfindelse tilbage, kidnappes han, og nu er det internationale spioner, som vil udnytte opfindelsen til politisk pression. Også dette opklares letog elegant og uden politibistand før til allersidst af de fem. Det er en ungdomskrimi med detektiver i alderen ni til tretten år, som opfører sig uhyre voksent og anvender et sprog, som man ikkekan forvente af børn i den alder. Derved bliver det en mærkelig kunstlet dialog og en meget farveløs personskildring. Bogen er illustreret med primitive sort-hvide tegninger i tegneseriestil medtalebobler med replikker tagetdirekte fra teksten. Det virker overflødigt. Det virker også besynderligt at se et billede af en typisk fransk politibetjent, når handlingen foregår i England. Bogener til udlånshylden for elever fra 5. klasse.Informationer og udgaver