Bøger / faglitteratur

De forklædte piger fra Kabul


Beskrivelse


Ud fra forskellige pigers og kvinders beretninger, fortælles historien om pigers vilkår i Afghanistan. Om begrebet "bacha posh", der betyder "klædt som dreng", altså piger, der vokser op forklædt som drenge, som ændrer livet fundamentalt til det bedre.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. mar. 2015

af

af

Louise Urban Andersen

d. 2. mar. 2015

Yderst gribende beretning, der skildrer den afgrundsdybe kløft mellem livet som pige og som dreng i Afghanistan. Kan læses bredt af alle.

Ud fra forskellige pigers og kvinders beretninger, fortælles historien om pigers vilkår i Afghanistan. Begrebet "bacha posh" betyder "klædt som dreng", altså piger, der vokser op forklædt som drenge, som ændrer livet fundamentalt til det bedre. En af hovedfigurerne i bogen er Azita, som stiller op til valg til parlamentet. Hun har kun 4 døtre, hvilket i samfundets øjne gør hende til en dårligere kvinde. For at forbedre mulighederne i valgkampen, vælger Azita at gøre sin yngste datter til en bacha posh. Det betyder et helt nyt liv for datteren, der nu må løbe, råbe og endda tale med andre drenge og mænd. Bogen er blevet til på baggrund af interviews, men Nordberg understreger, at den er en subjektiv skildring af forholdene for piger og kvinder.

Bogen er blevet kåret som en af de bedste i 2014 på flere lister, bl.a. Goodreads og Buzzfeed, og det er ikke uden grund. Bogen kryber ind under huden og udstiller pigers og kvinders vilkår i Afghanistan, der ifølge FN er det værste land i verden at bo som kvinde. Den svenske journalist Nordberg skriver godt og iagttagende.

En sammenligning med Hosseini: Under en strålende sol ligger lige for.