Bøger / faglitteratur / bibliografier

De forsvundne nazidokumenter : den ufortalte historie om tyveriet fra Rigsarkivet


Beskrivelse


Bogen giver et indblik i det ikke opklarede tyveri af dokumenter fra nazi-tiden fra Rigsarkivet i 2012, i en verden af samlere der foretrækker at operere i det skjulte og fortæller om en af de danskere der gik i tysk krigstjeneste under 2 verdenskrig.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. sep. 2019

af

af

Kent Skov

d. 3. sep. 2019

Spændende bog om danskere i tysk krigstjeneste. Om de omstridte dokumenter, personer og begivenheder. For interesserede i 2. verdenskrig og dansk historie.

Politiassistent Martin Q. Magnussen beskæftiger sig indgående med danskere i tysk krigstjeneste og kredsen omkring dem samt ikke mindst de mange arkivalier, der er forsvundet fra Rigsarkivet. Bogens centrale tema omhandler MQMs afdækning af tyverier af og handel med materiale om soldaterne i tysk tjeneste. MQM dokumenterer, at tyveriet er væsentligt større end det, der blev indberettet af arkivet til politiet i forbindelse med sagen mod de to dømte tyve. MQM beskriver den store samlerinteresse for effekter fra nazitiden og det brogede, ofte lyssky marked, hvor effekterne handles. Fotos, noter og litt.liste.

Bogen giver et interessant og levende indblik i det i efterkrigstiden noget tabubelagte emne. MQM har stor indsigt i stoffet og evner at holde styr på de mange detaljer. Det bliver en bred, men underholdende beretning af komplekset omkring danskeres deltagelse på tysk side med en klar kritik af Rigsarkivets arbejde. Om MQMs synsvinkler holder, må andre vurdere.

I Dansk kriminalreportage 10'erne findes også artiklen "Nazityveriet på Rigsarkivet". Erik Haaest udgav bøger fra 1970'erne og frem om danskere i nazitjeneste. Senest og væsentlige er også Håndlangerne og Under hagekors og DannebrogDansk kriminalreportage 10'erne. 2016HåndlangerneUnder hagekors og DannebrogI Dansk kriminalreportage 10'erne findes også artiklen "Nazityveriet på Rigsarkivet". Erik Haaest udgav bøger fra 1970'erne og frem om danskere i nazitjeneste. Senest og væsentlige er også og Under hagekors og DannebrogI Dansk kriminalreportage 10'erne findes også artiklen "Nazityveriet på Rigsarkivet". Erik Haaest udgav bøger fra 1970'erne og frem om danskere i nazitjeneste. Senest og væsentlige er også Håndlangerne og .


Kristeligt dagblad

d. 13. jan. 2020

af

af

Christian Egander Skov

d. 13. jan. 2020


Berlingske tidende

d. 20. sep. 2019

af

af

Bent Blüdnikow

d. 20. sep. 2019


Jyllands-posten

d. 22. okt. 2019

af

af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 22. okt. 2019


Weekendavisen

d. 4. okt. 2019

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 4. okt. 2019