Bøger / faglitteratur til børn

De fremmede i Danmark : flygtning, indvandrer, dansker

Del af Indblik

Beskrivelse


Om sagens gang fra fremmed til dansk statsborger som et spil, historisk tilbageblik, rettigheder og pligter i Danmark, danskere i det fremmede, forklaring på en række fremmed-begreber, racisme og fremmedhad samt beretning om 3 personers skæbne og problemer. Faktaoplysninger.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. nov. 1995

af

af

Jytte Bræmer

d. 14. nov. 1995

Det radikale folketingsmedlem Elisabeth Arnold strukturerer det diffuse begreb: "De fremmede i Danmark". Asylansøger, dansk statsborgerskab, indvandrer, gæstearbejder, bekvemmelighedsflygtning er nogle af de begreber, der forklares og sættes ind i en sammenhæng. Sagens gang, fra en fremmed melder sig ved grænsen til vedkommende senere evt. opnår dansk statsborgerskab, gennemgås minutiøst og pædagogisk. Der trækkes linjer tilbage i historien, og også danskere som fremmede i andre lande omtales. Bogen er forsynet med et væld af relevante tal og tabeller om flygtningenes antal, oprindelseslande, modtagerlande o.m.a. Tre personlige og vidt forskellige flygtningeberetninger bryder den informationsmættede tekst. Teksten er trespaltet opsat, og tabeller og sort-hvide fotos understøtter den. Bogen er forsynet med stikordsregister. Det pæne layout giver bogen et meget "fagligt" præg, som de tre tidligere bind i serien Indblik. Emnet flygtninge/fremmede er godt dækket ind i børnebiblioteket efterhånden, men med et emne som dette i konstant forandring er det en nødvendighed med stadig fornyelse. Af de mange kan bogen bedst sammenlignes med Lindstrøm: De fremmede, 1994. Fra 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. nov. 1995

af

af

Hans Pedersen (skole)

d. 14. nov. 1995

Med udgangspunkt i virkelige personers skæbne: 15 årige Herat fra Somalia, 60 årige indvandrer Imre fra Ungarn og 41 årige gæstearbejder og dansk statsborger Hussein fra Pakistan - fortælles vidende og engageret om, hvor svært det kan være at bosætte sig i et fremmed land, og om hvor svært det faktsik er at få lov til at slå sig ned i Danmark. Der fokuseres også på Danmarks forpligtelse til at modtage mennesker i nød og på vanskellighederne ved at vurdere om en person nu også er flygtning. De mange begreber som: Asyl, asylant, konvention, flygtning, bekvemmelighedsflygtning, fremmedarbejder, indvandrer, opholds- og arbejdstilladelse, familiesammenføring o.a. forklares på særdeles anskuelig måde for målgruppen: Folkeskolens ældste klasser, der her har et vægtigt materiale til forståelse af hele flygtningeproblematikken og baggrunde for samme. Et indlagt spil gennemgår regler og betingelser for at blive dansker. Til slut fortælles om danskere i det fremmede og om racisme og fremmedhad. De 3-spaltede tekstsider brydes af gode illustrationer, især s/h fotos. Et godt stikordsregister afslutter bogen.


Danskeren

Årg. 11, nr. 6 (1997)

af

af

Peter Neerup Buhl

Årg. 11, nr. 6 (1997)