Bøger / skønlitteratur til børn / roman

De hemmelige breve


Beskrivelse


Ernest lever et ensomt og trivielt liv med sin bedstemor. Alle dage ligner hinanden - indtil den lykkelige dag, hvor Victoire står i døren i klassen, og alt forandrer sig, bl.a. prøver Ernest at opspore sin forsvundne far.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. mar. 1999

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 25. mar. 1999

Den 10-årige Ernest bor og lever hos sin bedstemor. Moderen er død i barselsseng og faderen forsvundet på mystisk vis fire dage efter fødselen. De to lever et glædesløst, formelt, verdensfjernt liv, præget af bedstemoderens livstrætte rytme. Indtil Victoire som en hvirvelvind træder ind i Ernests klasse og med sin energi, livsvilje og optimisme ændrer hans liv. Med sin livsglæde - og sin kaotisk store familie på 13 søskende foruden forældrene - trækker hun Ernest og bedstemoderen ind i verden og ud af deres selvvalgte isolation og får endeligt Ernest til at optage kontakten til sin forsvundne far. Med Ernests nutid som omdrejningspunkt forbinder hun fremtiden med fortiden, glæden med sorgen, livet indenfor med livet udenfor. Titlens hemmelige breve er skrevet af faderen til Ernest. En for hver dag i hans liv, men aldrig afsendt. Også de forbinder fortidens traumer med fremtidens håb. De hemmelige breve er en smuk, poetisk og rørende bog. Meget fransk, meget anderledes i ord, handlinger, konflikter og situationer. Men bevægende, og dejlig at læse. Især for piger og de drenge, der ikke nødvendigvis går efter den mest udvendige action, fra ca. 5. kl. Også til oplæsning.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. mar. 1999

af

af

Lene Kristiansen

d. 25. mar. 1999

En dejlig bog fuld af varme og ømhed. Forfatteren er amerikaner men bosat i Frankrig, og det kan mærkes på den helt specielle tone Jette Lond flot har fået med i den danske version. Ernest på ca.11 bor i Paris hos sin farmor. Hans mor døde, da han blev født, hans far forsvandt med sin sorg og ingen af dem har set ham siden. Farmoren er dyster som en statue og komplet uegnet til at tage sig af et barn. Hun lever stort set kun i fortiden, kommer aldrig udenfor en dør, og livet leves på faste vaner og regler. Således består deres "søndagsfornøjelse" i at tage et brev frem fra den for længst afdøde bedstefar. Ingen af dem kan tyde det, men ritualet er helligt! Og derfor lever Ernest også i en verden, hvor telefon, fjernsyn, biler, ja sågar supermarkeder, er totalt ukendte fænomener. Men som det så ofte sker, kommer der en kvinde til! Victoire flyver som en hvirvelvind ind i arenaen og Ernest' liv, og så sker der noget. For Victoire er eneste pige i en familie med 14 børn, og her er hverken plads til regler eller finere følelser. En bog der næsten kan sammenlignes med Nöstlinger i tonen, varmen og de fine skæve vinkler - med samme trygge forvisning om, at alt går som det skal. Fra 10/11, også oplagt som oplæsning fra 9 år.