Bøger / skønlitteratur til børn / roman

De lovede os fremtiden : min opvækst i Nazityskland


Beskrivelse


Som medlem af Hitlerjugend stiller Cornelia ikke spørgsmål til nazisternes ordrer. Hendes oplevelser under 2. verdenskrig er en historie om undertrykkelse og bedrag - og samtidig om at være barn og ung under en krig.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. dec. 1995

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 1. dec. 1995

De lovede os fremtiden er bogen om en nation, Tyskland, som fortrængte, var flove over og som helst ville glemme 12 års forbrydelser fra 1933 -1945. En selvbiografisk roman om det at være ung under nazismen, om at være grebet af ordene: trofasthed, offermod, folkefællesskab og pligt. Det er et stykke historie set nedefra. Handlingen udspiller sig i en købstad i Syd-Tyskland, hvor hovedpersonens forældre blev grebet af de nye tanker om et rent Tyskland, og forfatteren melder sig til Hitlerjugend og kæmper idealistisk for de nye ideer. Der venter en fascinerende fremtid. Bogen giver et godt billede af byen og dens mennesker, hvor vaner og traditioner flettes sammen. Mange lukkede øjnene, andre tjente store penge og havde ikke lyst eller mod til at sætte sig op mod regimet. En utrolig flot bog, og en skræmmende bog. Om et civiliseret folk, som lod det ske. Om misbrug af unge, der levede som i en drøm. Ja, der er smidt meget ind under gulvtæppet. Lad tidens unge lære af det. Velegnet til projektopgave, lærerens forberedelse, gym. og HF samt til de gode læsere, folkeskolen stadig har i de store klasser.


Bibliotekernes vurdering

d. 1. dec. 1995

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 1. dec. 1995

En sjælden og tankevækkende beretning om nazitidens Tyskland oplevet gennem en pige og hendes aktive medvirken i Hitlerjugend. Med punktnedslag i hele perioden fra 1930 til året efter krigen får læserne dels et billede af en barndom i et krigssamfund og især en stærk bevisførelse for, hvordan børn og unge (og voksne) lod sig forføre. Det er verdenshistorie fortalt på et personligt og vedkommende plan. Hovedpersonen Cornelia, der i slutningen af bogen bliver 20 år, indretter sig og accepter Førerens bud som sandheden. Hun bliver entusiastisk, adlydende medlem og gruppefører i Hitlerjugend, og først til allersidst stiller hun spørgsmålstegn ved sine gerninger, og selvbedraget afsløres i al sin gru. Ifølge efterskriften er bogen dels forfatterens eget opgør med sin fortid og dels hendes forklaring til børnebørnene på, hvordan det kunne ske. Samtidig er det endnu en stærk advarsel om totalitære regimers magt. Bogen er stærk læsning i sin nøgterne og logisk registrerende stil, så store børn/unge har her stof til mange overvejelser og emnearbejder. Bogen kan læses som en parallel til en anden og mere kendt dagbog, Anne Franks, med historien beskrevet fra den anden side.


Weekendavisen

d. 22. dec. 1995

af

af

Nikolaj M. Lassen

d. 22. dec. 1995


Det fri aktuelt

d. 17. apr. 1996

af

af

Steffen Larsen

d. 17. apr. 1996


Folkeskolen

Årg. 113, nr. 21 (1996)

af

af

Per Birkebæk

Årg. 113, nr. 21 (1996)


Kristeligt dagblad

d. 9. feb. 1996

af

af

Aage Trommer

d. 9. feb. 1996


Information

d. 1. dec. 1995

af

af

Claus Bryld

d. 1. dec. 1995