Bøger / faglitteratur / registranter

De slesvigske krige i kulturlandskabet i Sønderjylland
Krigergrave og mindesmærker fra de slesvigske krige i Sønderjylland : registrering udført af Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot


Beskrivelse


Oversigt og beskrivelse af danske og tyske krigergrave og mindesmærker fra de slesvigske krige i Sønderjylland, samt de mere generelle forhold omkring mindesmærkerne, bl.a. deres betydning for dansk og tysk nationalitet og bevaringen gennem tiden. Cd-rom med fotos og beskrivelser af 510 krigergrave og mindesmærker, samt en fortegnelse over samtlige personer, der er nævnt på gravmæler og mindesmærker. Med mulighed for søgning på person- og stednavne.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. dec. 2013

af

af

Søren Møller

d. 12. dec. 2013

For interesserede i Danmarks- og lokalhistorie og turister i Sønderjylland.

I krigene 1848-50 og 1864 faldt omkring 8000 danske, preussiske og østrigske soldater, heraf en stor del under kampe i det nuværende Sønderjylland, og de blev begravet her. Her findes omkring 500 gravmonumenter og andre mindesmærker, ofte på kirkegårde, men også andre steder i landskabet, hvor de faldne er begravet i situationens mangel på adgang til kirkegårdene. Alle mindesmærker er registreret og beskrevet i bogen og den medfølgende cd. Delt op i de fire kommuner Sønderborg, Haderslev, Tønder og Aabenraa. Hvert monument beskrives med placering, opstillingsdato, indskrift, størrelse, plejeansvarlig og oplysninger om de faldne. Samtidig beskrives de mere generelle forhold omkring mindesmærkerne, blandt andet deres betydning for dansk og tysk nationalitet og bevaringen gennem tiden. Illustreret med mange fine, gamle og nye fotos af gravsteder og landskaber. Noter og grundig kilde- og litteraturliste.

Samme forfatters Erindringssteder nord og syd for grænsen, 2006, er en guide til 26 udvalgte steder og mindesmærker. Men man skal tilbage til 1940 for at finde en lignende registrering i Hector Boecks Danske Mindesmærker og Krigergrave i Sønderjylland fra Krigene 1813, 1848-50 og 1864. I den nye bog er der mange opdateringer. Samtidig er der stadig stof i den gamle bog, som gør, at den også fortsat er anvendelig, bl.a. ved at medtage mindesmærker uden for den nye bogs område, bl.a. i Sydslesvig.

Opdateret registrering af alle 500 krigsmonumenter i Sønderjylland fra de slesvigske krige, illustreret med mange fotos.


Kristeligt dagblad

d. 21. jan. 2014

af

af

Claus Grymer

d. 21. jan. 2014


Journalen

2014, nr. 2

af

af

Jørgen Thomsen

2014, nr. 2


Sønderjysk månedsskrift

2015, nr. 5

af

af

Anker Thygesen

2015, nr. 5