Bøger / skønlitteratur / roman

De tavse vidner


Beskrivelse


Historisk roman. Grevens Fejde ulmer i 1534, og bondehærens indtrængen på herregården Kjeldgaard bliver skæbnesvanger for både adel og det fæstede søskendepar: vogterdrengen Rasmus og søsteren Maren der arbejder i stegerset. Ufredelige tider kan dog også befordre nye venskaber og erfaringer.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. aug. 2015

af

af

Helle Winther Olsen

d. 24. aug. 2015

Drag til Salling-egnen i 1500-tallet og oplev bonde- og herregårdslivet med studevogteren Rasmus, hans søster kokkepigen Maren og Fru Anne Friis som de centrale figurer. For den historisk og i særdeleshed lokalhistorisk interesserede læser.

Med udgangspunkt i herregården Kjeldgaard, hvor forfatteren selv bor, fortælles historien om en dramatisk periode med Grevens Fejde, bondehæren og borgerkrig som grum kulisse. Roman forløber over et tiår fra 1534 til 1545 og har smedesønnen og hyrdedrengen Rasmus Thøgersen og hans søster Maren som hovedpersoner. De tjener begge på Kjeldgaard, hvor fru Anne Friis af sin mand er sat til at styre bedriften, mens han tager sig af det politiske. Romanen bygges op omkring to dramaturgiske vendepunkter: bondehærens hærgen på herregården og den efterfølgende voldtægt af Maren samt en brutal og realistisk fødsel i Friis-familien. Udover bondelivet hos høj og lav skildres også byliv i Viborg med latinskole og købmandsliv.

Romanen bærer præg af omfattende research og fortælleglæde. Der fortælles med grundighed og stor indsigt i alt lige fra studedrift, datidens mad- og kostvaner til pige- og kvindeliv. Personerne overbeviser som gode bud på formidlere af den historiske tid. Det er en historisk roman af et lidt gammeldags snit, men helt klart læseværdig med al sin historiske viden på plads.

Ravns føde har større fokus på en kærlighedshistorie samt ånds- og troslivet.


litteratursiden.dk

d. 5. okt. 2015

af

af

Jette S. F. Holst

d. 5. okt. 2015

Velskrevet og fængslende historisk roman om det borgerkrigshærgede 1500-tals Danmark hvor bondehærens raseren får langtrækkende følger for både fæstebønder og herremænd. Marianne Jørgensen har tidlige...


Kristeligt dagblad

d. 6. jan. 2016

af

af

Claus Grymer

d. 6. jan. 2016