Bøger / skønlitteratur til børn / roman

De tyve diamanter


Beskrivelse


Der er konkurrence i den lille by. Man kan vinde 1000 kr. for den fineste have. Hr. Mørk snyder, men Anne snyder ham endnu mere. Mon de rigtige vinder?

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. okt. 2008

af

af

Vibeke Axelsen

d. 8. okt. 2008

Dingo. Gul af den letteste slags (en prik) for de 8-10-årige (3. klasse). Denne svarer både i sværhedsgrad og i indhold til den målgruppe. Bogen er til fritidslæsning for børn.

Målgruppens læsere vil helt sikkert med glæde kunne genkende både forf. og illustrator. De to har suppleret hinanden i mange gode let læste bøger for børn. De gør det igen i denne. Fortællerstemmen er lagt i munden på oldefar på 90. Han fortæller om sig selv og sin familie 80 år tilbage. Han boede da i en lillebitte by, hvor alle kendte hinanden. De havde ikke mange penge, og da faren pludselig ikke måtte have sin båd liggende ved hr. Mørks strand mere, måtte han opgive sin indtjening på fiskeri. Familien kastede sig da over havebrug, og da Dansk Haveklub udloddede 1000 kr. til den, der havde den fineste have i byen, deltog alle, også den "onde", griske og dumme hr. Mørk. Han var lige ved at vinde, men ved kloge lillesøsters list vandt de "rigtige". Størrelsen på bogstaverne er anselig, kapitellængderne overkommelige, illustrationerne understøttende og hovedsætninger med ligefrem ordstilling dominerende. Sammen med den megen dialog i teksten, er bogen til at overkomme for de unge læsere.

For ti år siden blev De ti diamanter udgivet. Den har det samme persongalleri og er skåret over samme læst; lidt humor, lidt ulovligheder, lidt nævenyttighed m.m. placeret i en god historie for målgruppen.

Det er en morsom og finurlig fortælling med mange fine og præcise miljø- og personiagttagelser og en fin pointe.


Børn & bøger

Årg. 62, nr. 1 (2009)

af

af

Kurt Kristensen

Årg. 62, nr. 1 (2009)