Bogen er for alle, der interesserer sig for demokrati og demokratiets historie. Fremstillingen er yderst kompetent og teksten er skrevet, så den kan tilgås uden faglige forudsætninger. Men den primære målgruppe er historikere, politologer og studerende i relaterede fag.
Hansen er dr.phil. og lektor emeritus i oldgræsk ved KU og en velanskrevet specialist inden for demokratihistorie. MHH giver en samlet fremstilling af demokratiets fødsel i 500-tallets (f.Kr) Grækenland helt frem til i dag med det spirende arabiske forår. Bogen er opbygget kronologisk i tre hovedkapitler: Demokratiet i Oldtiden, Demokratiet i den politiske tænkning fra Cicero til Rousseau og Det moderne demokratis historie. Inden for hvert af hovedafsnittene beskrives hovedperioder og -personer, der har været centrale i demokratiets udvikling og forskellige former. Derudover har MHH forsynet bogen med et ekstra selvstændigt essay "Retsstat og demokrati", der knytter sig til hans Demokrati som styreform og som ideologi, 2010. Bogen har et omfattende note- og registerafsnit, der dokumenterer fremstillingen samt en bibliografi.
Hansen har tidligere udgivet Det athenske demokrati - og vores. Af anden litt. kan nævnes Demokratiske øjebliksbilleder og Folket styrer, alle dog primært om dansk demokrati.
Et kompetent værk om demokratiets historie med brede anvendelsesmuligheder. Bogens velstrukturerede opbygning og gode note- og registerapparat, gør den særdeles anvendelig til undervisningsbrug.