Bøger / skønlitteratur / roman

Den afskyelige mand


Beskrivelse


Krimi om politiets jagt på en desperat morder, der har forskanset sig på et hotelværelse i Stockholm.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Per Månson

2007

Alle læsere af moderne svenske krimier og yndere af diverse filmatiseringer og tv-serier (Beck) kan nu igen få mulighed for at gå tilbage til rødderne, idet hele Sjöwall og Wahlöös samfundskritiske politiromanserie nu genudgives i ny oversættelse.

7. og 8. bind i ti-binds-serien Roman om en forbrydelse er først historien om den brutale nedslagtning af en pensioneret politikommissær, der, som det efterhånden viser sig, var et ualmindeligt dumt svin i sit arbejdsliv. I næste bind er kommissær Beck rekonvalescent efter et skuddrama og får som opstart tildelt en pusleopgave med en skuddræbt mand i et hermetisk lukket rum. Samfundskritikken bliver mere og mere udtalt i løbet af serien og giver her et dybt pessimistisk billede af det såkaldte Velfærds-Sverige, der i dag nok virker lidt beton-marxistisk, men bøgernes krimiplot og nuancerede persontegning holder i den grad stadigvæk.

Hele serien er nyoversat af Bjarne Nielsen, og stikprøver viser, at det nok er en god idé, fx er datidige medicinnavne skiftet ud med fællesbetegnelser som beroligende piller. Serien er forløber for den moderne skandinaviske kriminalroman og vil kunne læses af fx Mankells, Edwardssons, Staalesens og Nessers fans. Bøgerne har fået mere appellerende forsider, der signalerer sagsmapper.

En klassikergenudgivelse, der trods en markant fundamentalistisk venstrefløjsretorik litterært holder vand med omkring 25 år på bagen.