Bøger / faglitteratur

Den andens humanisme : en postmoderne etik


Beskrivelse


Tre essays hvori forfatteren kritiserer systemtænkning, subjektivisme og kategorisering af mennesker, og hvor han fremhæver at mennesker er forskellige og først erkender hvem de er i mødet med andre.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. okt. 2016

af

af

Grethe Lorentzen

d. 27. okt. 2016

Tre essays, som giver et indblik i Emmanuel Lévinas' filosofi, fundamentaletikken. Til fagfolk og filosofi-kendere.

Bogen består af tre essays under overskriften "Humanismen i krise": "Betydningen og meningen", om meningsteori, "Humanisme og an-arkhia" om krise i humanismen, samt "Uden identitet" om selvidentitet. De er skrevet mellem 1950 og 1970, og udkom i 1972. Hos Lévinas går etik forud for alt andet, og han mener, at vi hver især har ansvar for "den anden" uanset hvem, repræsenteret ved "Den andens ansigt", som en manifestation af den etiske fordring. Oversætteren Leif Ebbesen har skrevet et forord, og kommenterer teksterne. Emmanuel Lévinas (1906-1995) var fransk-jødisk filosof og teolog.

Lévinas kritiserer systemtænkning, subjektivisme og kategorisering af mennesker. Han fremhæver, at mennesker er forskellige, og mødet med "den anden" som den fundamentale etiske fordring. Hans sprog er sammenvævet med hjemmelavede ord, som gør teksterne svære at læse, og ordene svære at tyde i dansk oversættelse. Bogen vil derfor nok ikke få den betydning for indvandrerdebatten, som oversætteren håber, trods aktualiteten af Lévinas filosofi.

Peter Kemp giver en grundig introduktion til LévinasTotalitet og uendelighedEtik og uendelighed i . Totalitet og uendelighed og Etik og uendelighed regnes for Levinas hovedværkerPeter Kemp giver en grundig introduktion til Lévinas i Lévinas. og Etik og uendelighed regnes for Levinas hovedværkerPeter Kemp giver en grundig introduktion til Lévinas i Lévinas. Totalitet og uendelighed og regnes for Levinas hovedværker.