Den finske borgerkrig i 1918 mellem de røde og de hvide varede kun tre måneder. Men opgøret blev med sine 25.000 dræbte det blodigste i Nordens historie. For alle historisk interesserede.
Borgerkrigen startede, da socialisterne båret af dyb social nød kuppede den nye regering kort efter, at landet havde erklæret sig uafhængigt af Rusland. De røde satte sig på landets sydlige tætbefolkede del og indledte et sandt terrorregimente mod deres politiske modstandere. Men på trods af at de to parter talmæssigt stod lige, havde de hvide stor fordel i militær træning, organisation, uddannede officerer og ikke mindst to ledere: politikeren Svinhufvud og den jernhårde general Mannerheim. Bogen beskriver borgerkrigen gennem bl.a. danske øjenvidner, der oplevede konflikten på nært hold. Enten som bosiddende i Finland og journalister, der dækkede begivenhederne eller som sygeplejersker og læger blandt sårede på et dansk felthospital. Hertil kommer beretninger fra frivillige danske soldater, der deltog direkte i kampene eller var vagter i de hvides kz-lignende interneringslejre efter krigen.
Et letlæst værk med god vekselvirkning mellem øjenvidneskildringer og rammehistorisk stof, som tilsammen giver et fint dækkende historisk billede af de blodige måneder. Herudover giver bogens analyser læseren en fin forståelser for de følgende begivenheder og dybe traumer, krigen satte i nationen.
Emnet er stort set ubeskrevet på dansk.