Bøger / faglitteratur / bibliografier

Den danske partisan : historien om Paolo il danese


Beskrivelse


Dansker Paolo eller Arndt Paul Lauritzen (1915-1978) var katolsk munk, dansk soldat 9. april, præst og senere partisan i Italien, og efter krigen spion for danske og italienske efterretningsvæsner.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 2009

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 28. okt. 2009

For læsere af historiske biografier fra 1940-45.

Ny udgave af bogen om frisørsønnen Arndt Paul Richardt Lauritzen, som i et eventyrligt liv nåede at være benediktinermunk, officer, katolsk præst, partisan, familiefader, forretningsmand og hemmelig agent. Et dramatisk livsvalg, der gentagne gange fik ham i ekstremt farlige situationer. Drømmen om at blive katolsk præst førte ham til Rom i 1940, men i mødet med fascismens ondskab indså han, at de kristne idealer ikke slog til og gik ind i modstandskampen. Her blev han med sit moralske mod en beundret lederskikkelse i Norditalien, hvor en gade i Parma "Via Paolo il Danese" bærer hans navn. Bogen er med sine små typer og mange detaljer i fremstillingen mere udtryk for grundig biografisk og samtidshistorisk forskning end dokumentardrama a la Virkelighedens verden. Den giver et værdifuldt indblik i den for mange ukendte intensive partisanaktivitet i Norditalien 1943-45, og det er svært ikke at dele Harders fascination af den farverige mangefacetterede danske skæbne.

I forhold til 2005-udgaven revideret og fejlrettet, ligesom en række metodiske afsnit om bogens research og møde med vidner er udeladt for at undgå at bryde hovedhistorien.

Revideret udgave af bogen om Paolo il Danese, dansk præst og partisan i Italien 1943-45. Værket er med sine mange noter og kildetekster resultatet af et grundigt biografisk/samtidshistorisk forskerarbejde og med sin detaljerede fremstilling rettet til videregående læsere af biografier om skæbner i 2. verdenskrig.


Militært tidsskrift

Årg. 140, nr. 3 (2011)

af

af

Poul Grooss

Årg. 140, nr. 3 (2011)