Moralfilosofisk værk, som stiller krav til sin læser, men også giver stort udbytte. Bogen er evig aktuel, da den henvender sig til alle læsere med interesse for etik og forholdet mellem mennesker.
I beskrivelsen af den etiske fordring, skriver Løgstrup, at den enkelte aldrig har med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd. Dette er kernen i bogen, at livet selv gør fordring på os, og vi kan ikke leve uden at være indviklet i andre menneskers liv. Vi bliver opfordret, udfordret til at tage vare på den anden. Løgstrup tilhørte den skabelsesteologiske retning, og han var teolog, præst og professor i etik og religionsfilosofi i Aarhus.
Bogens 1. udgave udkom i 1956 og i nærværende 3. udgave er en række inkonsekvente staveformer og åbenlyse trykfejl blevet rettet ligesom henvisningerne til Kierkegaard nu er anført til 3. udgave af Søren Kierkegaards Samlede Værker. Der er en omfattende sekundærlitteratur; senest er udkommet Livtag med den etiske fordring, 2007 ved David Bugge og Peter Aaboe Sørensen.
Det er en bog, der stadig gør et stort indtryk på læseren. Den er vedkommende og aktuel. Den skal læses langsomt, så læseren kan få det fulde udbytte af Løgstrups tekst. Af og til er den svær at læse, og andre gange er sproget i sig selv en udsøgt nydelse.