Bogen retter sig mod studerende på mellem og højere niveau, der skal have en overordnet, men solid indføring i EU's institutioner, opbygning og historie. Men bogen kan også udmærket læses på egen hånd af den seriøst interesserede.
HZB er cand.polit. og giver i bogen her et bredt og dækkende overblik over EU's opbygning, historie, værdier, institutioner, overordnede politikområder, økonomi og de juridiske grundlag. Bogen er struktureret i kapitler, der indledes med en gennemgang af unionens unikke karakteristika og principper, dernæst om enkeltområderne, fx: Mål og værdier, Udenrigs- og sikkerhedspolitik, Retslige og indre anliggender, Det indre marked, Den økonomiske og monetære union, Institutioner i samarbejdet etc. Afslutningskapitlet beskriver den udvikling EU har gennemløbet i de godt 50 år siden etableringen af Kul- og stålunionen frem til Lissabon-traktaten. Alle kapitler er forsynet med faktabokse, grafer og tabeller for at understøtte de statistiske data og afsluttes med et par emnerelevante webkilder. Bagest et udmærket stikordsregister samt en samlet fortegnelse med henvisninger til litteratur- og netkilder.
Der findes andre nyere grundbøger, fx: Nedergaard: EU - politik og økonomi og Hvordan fungerer Den Europæiske Union? samt Branner: Det politiske Europa. Bogen her er dog på et lidt højere niveau.
En lidt tør, men gedigen og seriøs grundbog om EU, der på klassisk lærebogsfacon giver en udmærket indføring i EU's historie, grundlag og udvikling.