Bøger / faglitteratur

Den figurrige Golgatascene : en rejse gennem kristendommens kunsthistorie


Beskrivelse


Tracing the origins of the common Late Medieval densely populated Crucifixion scene - Danish text.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. sep. 2012

af

af

Søren Brunbech

d. 12. sep. 2012

En fin bog for læsere med interesse for den tidlige kirkekunst, der også kan være til inspiration når ferierejsen skal tilrettelægges.

Den figurrige Golgatascene er et hyppigt forekommende motiv på de danske middelalderlige altertavler, og forfatteren, der er tidligere sognepræst, vil med bogen vise motivets vandring og udvikling tilbage fra Oldkirken og til middelalderens slutning. Her hjemme er der overleveret godt hundrede mere eller mindre velbevarede altertavler. Fuldt udfoldede og velbevarede eksemplarer findes blandt andet i kirkerne i Egtved, Birkerød og i Løjt ved Aabenraa. Forfatteren fortæller om de literære kilder til motivet og han følger de enkelte delmotiver tilbage fra Oldkirkens tidligste korsfæstelsesscener i Rom og i Byzans, over den rige kirkekunst i middelalderens og renæssancens Italien og videre op nord for Alperne, hvor der fra såvel Hansestæderne som Nederlandene udgik en stor eksport af altertavler til hele Norden. Der er mange og gode farvegengivelser af altertavler, og på to kort, det ene over Mellemøsten og Europa og det andet over Danmark, kan man se de steder hvor bogens eksempler på figurrige Golgatascener er hentet fra.

Jens Bruun er medforfatter til den omfattende Danmarks middelalderlige altertavler i to bind fra 2010.

En rigt illustreret bog om et vigtigt motiv i kristendommens kunsthistorie, Den figurrige Golgatascene, som kan være til nyttig inspiration for de kunstinteresserede ved besøg i kirker i Danmark og udlandet.


Kristeligt dagblad

d. 9. okt. 2012

af

af

Doris Ottesen

d. 9. okt. 2012



Informationer og udgaver